Limaxul cenuşiu atacă şi porumbul

22.06.2016

Melci fără cochilie: ce sunt și cum afectează porumbul

 

- De veghe în sola cu melci -

 

Melci fără cochilie

 

Dăunător care se găseşte preponderent în zonele cu climat umed, limaxul cenuşiu (Agriolimax agreste L. sin. Deroceras agreste L.) a apărut, anul acesta, mult mai des şi la noi în ţară, din cauza condiţiilor meteo care i-au creat un climat potrivit pentru dezvoltare. Aşa am descoperit, cu ajutorul unui fermier din judeţul Ialomiţa, care face agricultură într-un bazin legumicol, că limaxul cenuşiu atacă şi plantele de porumb, fiind un femonen extrem de rar în România, iar pagubele sunt destul de mari.

 

Povestea fermierului nostru este următoarea. “De fiecare dată când mergeam să îmi văd porumbul, treceam pe lângă o solă care arăta groaznic; frunzele erau mâncate, deşi eu nu găseam nici un dăunător! Am făcut câteva poze, am mai întrebat în stânga şi în dreapta, am căutat şi pe net, doar-doar descopăr cauza. Aşa am ajuns la concluzia că ar fi limaxul cenuşiu. Problema era că nu-l găseam. Până într-o zi, când am citit despre el că atacă numai noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute. Am hotărât să stau “de pază”, poate dau ochii cu el. Decizia mea s-a dovedit a fi inspirată, deoarece, imediat după apus, când s-a mai răcorit, au început să apară şi primii <musafiri> şi să-şi vadă liniştiţi de treabă”.

 

Melci fără cochilie

 

 

Descriere

Limaxul cenuşiu este un dăunător polifag, foarte agresiv. Adultul are corpul alungit, între 40-60 mm, de culoare alb-gălbui până la brun-roşcat. Acesta secretă un mucus lăptos, care-i facilitează deplasarea. Limaxul iernează în sol, ca ou, mai rar ca adult, având 2-3 generaţii pe an.

 

Biologie şi ecologie

Ca ou, iernează în stratul superficial al solului, adăpostit sub pietre, bulgări de pământ, resturi vegetale, licheni şi muşchi. Ȋn luna mai, din ouă apar melcişori care, iniţial, se hrănesc cu părţile subterane ale plantelor; uneori ies pentru a se alimenta şi din părţile aeriene ale acestora. Melcii eclozaţi sau adulţii părăsesc locul de hibernare după ce temperaturile ating 8-100C. Melcii eclozaţi se maturizează în 2-3 luni şi prezintă 2-3 generaţii pe an. Este o specie hermafrodită, cu regim de hrană nocturn. Depune în pământ până la 600 de ouă, în grupe de câte 20-30, din care rezultă, la sfârşitul dezvoltării, moluşte adulte.

 

Mod de dăunare.

 

Melci fără cochilie Melci fără cochilie

 

Limaxul atacă numeroase specii, localizându-se, în special, pe frunze, cărora le distruge ţesuturile dintre nervuri. Atacul este agresiv, în vetre, cu aspect de păşunat. Este un dăunător nocturn, dar atacă şi ziua pe timp ploios şi cald. Frunzele afectate au perforaţii de forme şi mărimi diferite, cu dâre albicioase, lucitoare, transparente, pergamentoase, indiciu după care poate fi depistat atacul şi în lipsa dăunătorului. Părţile pe unde a trecut limaxul sunt acoperite de un mucus albicios, iar frunzele se usucă şi rădăcinile putrezesc.

 

Prevenire şi combatere

Prezenţa melcilor devine o problemă, în special, pe solurile cu textură grea, în zone umede sau pe terenurile ce nu au fost cultivate în anul anterior. Acolo unde, la semănat, condiţiile solului favorizează apariţia melcilor, riscul ar trebui verificat prin folosirea momelilor. Pragul economic de dăunare este de 1-2 limacşi/mp.

Pentru controlul şi combaterea acestui dăunător, sunt recomandate o serie de măsuri agrotehnice îmbinate cu măsuri chimice:

 

● dezmiriştitul după recoltarea culturii premergătoare

● lucrări repetate cu combinatorul, pentru a omorî melcii

● efectuarea brazdei de împachetare a parcelei cu plugul, după semănat, pentru a limita accesul dăunătorului.

 

Pentru combaterea chimică, folosirea momelilor este eficientă. Amplasarea acestora se face cu 7-10 zile înainte de semănat. Luaţi în considerare utilizarea insecticidelor granulate, dacă se capturează peste 5 melci/capcană. Verificaţi capcanele la fiecare 2 zile. Moluscocid Optimol este şi produsul utilizat de fermierul ialomiţean a cărui experienţă am relatat-o mai sus; doza: 3-4 kg/ha; se aplică manual sau mecanic, seara sau noaptea, când melcii sunt activi. Rezultate maxime se obţin la tratamente în condiţii de umiditate. Tot pentru combatere, se mai pot folosi moluscocidele: Meta Gold 5, Meta Gold 3, Agrosan B.

 

Informații relevante

Limaxul cenuşiu