Hibrizii YieldGard

16.01.2015

Porumbul YieldGard și ce înseamnă FAO la porumb

 

Porumbul YieldGard

 

Porumbul YieldGard® este un porumb modificat genetic, obţinut prin introducerea unei gene specifice din bacteria Bacillus thuringiensis (Bt) care se găseşte în sol, în mod natural.

Gena introdusă protejează porumbul YieldGard® împotriva Sfredelitorului european al tulpinilor de porumb (Ostrinia nubilalis), ale căror larve atacă porumbul hrănindu-se cu boabe de pe ştiuleţi şi săpând galerii în interiorul tulpinilor.

Porumbul YieldGard® este autorizat atât pentru a fi cultivat, cât şi pentru a fi utilizat în alimentaţia animalelor şi a oamenilor.

În Europa, culturile modificate genetic şi produsele derivate din acestea sunt supuse unor evaluări amănunţite efectuate de Agenţia Europeană pentru Protecţia Alimentelor (European Food Safety Agency –

EFSA) şi de autorităţile locale, înainte ca UE să aprobe comercializarea acestora.

Înainte de a fi aprobat pentru cultivare în UE, prin hotărârea 98/294/CE din aprilie 1998, porumbul YieldGard® a trecut prin numeroase evaluări privind siguranţa sa în alimentaţie și pentru mediu (hotărârea CE 98/294/CE).

Toate aceste evaluări au concluzionat că porumbul YieldGard® este un produs sigur, lucru confirmat de cei 15 ani de comercializare pe toate meridianele.

Hibrizii YieldGard® provin din linia de porumb MON 810.

Codul unic de identificare pentru acest produs este MON-ØØ81Ø-6. Acest cod trebuie folosit pentru a face cunoscut cumpărătorilor recoltei că aceasta provine din seminţe de porumb modificat genetic.

 

DKC 3512 YG                                                              

FAO 310

Timpuriu

 

DKC 4442 YG

FAO 330

Timpuriu

 

DKC 5784 YG

FAO 400

Tardiv

 

 

Porumbul YieldGard

 

Beneficiile cultivării hibrizilor YieldGard®

 

1. Eficacitatea şi protecţia producţiei:

  • soluţie confirmată în timp pentru controlul sfredelitorului european al tulpinilor de porumb (Ostrinia nubilalis)
  • control mai bun al dăunătorilor pe întreaga plantă pe tot parcursul perioadei de vegetaţie
  • protejează potenţialul de producţie al hibrizilor.

2. Siguranţă pentru consum și mediu (Heimlich et al., 2000; Brookes și Barfoot, 2005).

3. Îmbunătăţirea calităţii boabelor prin:

  • reducerea prezenţei pe boabe a anumitor ciuperci micotoxice (Fusarium spp.), asociate cu producerea unor efecte adverse asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor (CAST.2003), ca urmare a reducerii gradului de atac al plantelor de porumb cu dăunătorii lepidopteri (Bakan et al., 2002; Hammond et al., 2003; Magg et al., 2003; Masoero et al., 1999; Munkvold, 2003; WU, 2006).

4. Recoltare mai uşoară:

  • prin reducerea numărului de plante frânte sau de ştiuleţi căzuţi.

5. Vizează doar insectele dăunătoare din Fam. Lepidopterae:

  • impact neglijabil sau inexistent asupra speciilor de insecte benefice comparativ cu lanurile de porumb tratate cu insecticid (Eckard et al., 2006; Al-Deeb și Wilde, 2003; Lopez et al., 2005; Griffiths et al., 2005).

Porumbul YieldGard

 

 

 

Gestionarea preventivă a fenomenului natural de apariție a formelor rezistente

Ce este zona de refugiu?

Zona de refugiu este o zonă cultivată cu porumb convenţional, cu scopul de a menţine o populaţie semnificativă de insecte sensibile.

Cine trebuie să instaleze zona de refugiu?

Această zonă trebuie semănată de către cultivator dacă acesta deţine în exploatare peste 5 ha de porumb YG.La semănatul zonei de refugiu trebuie acordată o atenţie deosebită curăţării maşinii de semănat pentru prevenirea oricărei potenţiale impurificări.

Care este suprafaţa zonei de refugiu?

Suprafaţa zonei de refugiu trebuie să reprezinte 20% din totalul porumbului semănat (exemplu: pentru 10 ha de porumb YG şi non YG, acesta trebuie să deţină minim 2 ha de porumb convenţional în zona de refugiu).

Ce hibrid de porumb trebuie plantat în zona de refugiu?

Zona de refugiu trebuie semănată cu un hibrid de porumb convenţional, care va avea aceeaşi precocitate cu cea a hibridului YieldGard® cultivat.