Germinarea prematură la porumb

22.11.2018

Germinarea prematură la porumb

 

Viviparitatea – sau germinarea prematură - este o formă de reproducere asexuată la plante; la cultura de porumb, se manifestă prin germinarea prematură a seminţelor şi formarea de mici plantule. Viviparitatea este în acest caz un mijloc de scurtare la maximum a perioadei de germinaţie, o adaptare a plantei la condiţiile de mediu existente. Gata formată, noua plantulă, după ce cade pe solul relativ umed, îşi dezvoltă cu repeziciune rădăcinile.
Această problemă nu este foarte comună în ţara noastră, dar uneori poate fi suficient de gravă pentru a atrage atenţia fermierilor. Fenomenul apare în perioada premergătoare recoltării (când umiditatea scade sub 20%).
 
 
 
Seminţele devin viabile din punct de vedere al germinaţiei, iar germinația pe știulete se produce datorită anumitor factori precum umiditatea din interiorul pănuşilor corelată cu temperaturi ridicate, cumulându-se astfel condiţii optime de germinare.
 
O altă cauză a apariţiei acestui fenomen este căderea sau frângerea plantelor; ştiuleţii, odată ajunşi pe sol, intră contact cu umiditatea şi ciclul biologic se reia prin germinarea seminţelor.
 

Echilibrul dintre doi hormoni este crucial pentru apariţia acestei probleme: balanța dintre acidul abscisic și acidul gibberelic este esențială în a determina dacă o sămânță va deveni inactivă și va avea o storabilitate bună sau va începe faza de germinare. Acest echilibru este afectat de schimbările în umiditate ale ştiuletelui și de solicitările din mediu care apar în timpul dezvoltării lui (cum ar fi seceta, stresul termic şi apariţia atacului ciupercii Gibberella zeae). 

 

Acidul abscisic are un rol important în dormanţa seminţei, iar acidul giberelic accelerează creşterea şi diviziunea celulară. Odată rupt acest echilibru în favoarea acidului giberelic, semniţele încep să germineze prematur.

 

Recomandări pentru preîntâmpinarea fenomenului

 
Recomandările pentru a împiedica acest fenomen sunt recoltarea cât mai repede posibil şi condiţionarea producţiei la temperaturi cât mai ridicate pentru a opri germinarea.
Maturitatea, depozitarea şi germinarea nu sunt evenimente distincte în procesul de dezvoltare al seminţelor de porumb; aceste etape sunt influenţate de echilibrul hormonal de la nivelul seminţelor, iar acest echilibru se poate deregla din cauza unor factori externi (boli, umiditate crescută).
 
 
 
În cazul în care apare acest fenomen, fermierii trebuie să monitorizeze cultura cu foarte multă atenţie; să recolteze mai devreme, iar producţia să fie uscată pentru a opri procesul de germinare. Recolta trebuie depozitată în locuri aerisite pentru a evita riscul de apariţie a umidităţii.
 
Uscarea porumbului trebuie făcută la o temperatură de 48o C pentru a avea un impact asupra germenilor, iar umiditatea trebuie redusă sub 14%. O altă măsură pentru preîntâmpinarea viviparităţii este aplicarea unui desicant, atunci când fenomenul începe să se instaleze.
 
Stocarea seminţelor cu viviparitate poate fi riscantă, de aceea se recomandă introducerea lor în circuitul de utilizare cât mai rapid. Analiza conţinutului de aflatoxine este recomandată, în special dacă producţia este destinată consumului de către animale.
Departamentul Tehnic DEKALB
 
 
 
Bibliografie:
Robertson DS. The Genotype of the Endosperm and Embryo as it Influences Vivipary in Maize. Proc Natl Acad Sci USA
Wiebold, Bill. 2009. Wet Weather Can Cause Seeds to Sprout before Harvest. Integrated Pest & Crop Management Newsletter, Univ of Missouri.
White, C.N. et al., 2000. Gibberellins and Seed Development in Maize. I. Evidence That Gibberellin/Abscisic Acid Balance Governs Germination versus Maturation Pathways. Plant Physiology