Alternarioza (Alternaria brassicae Sacc. x Rape)

30.10.2014

Alternarioza la rapiță: simptome și combatere

 

Alternarioza este o boală des întâlnită la rapiţa pentru ulei şi poate provoca daune semnificative înainte de recoltare.

 

Simptomele alternariozei

pariţia de puncte mici de culoare maroniu închis spre negru pe frunze, ramuri şi silicve cu diametrul cuprins între 1-3 mm indică prezența alternariozei. Puncte mai mari de culoare negru-maroniu cu inele concentrice pot apărea pe frunze, făcând vizibilă apariţia bolii. Alternarioza poate infecta şi plantulele de rapiţă; apar pete maroniu-negricioase pe hipocotil provocând căderea acestuia. Cea mai severă infecţie se dezvoltă la nivelul silicvelor (pete colţuroase, negre acoperite de conidii). Silicvele tinere se deformează, se scutură prematur, iar seminţele au MMB-ul redus. Atacul la nivelul silicvelor se poate vedea pe liniile unde se unesc valvele.

 

Alternarioza atacă și frunzele plantei de rapiță. Frunzele complet dezvoltate sunt mai sensibile la atacul agentului patogen.

 

Alternarioza la rapita

 

Alternarioza la rapita

 

 

Ciclul biologic al alternariozei

Resturile vegetale infectate reprezintă sursa primară de infecţie cu alternarioză. Conidiile sunt apoi răspândite de către vânt. Alternanța între perioadele umede şi uscate favorizează instalarea bolii, iar temperaturile mari de 18oC îi accelerează dezvoltarea. De asemenea, prezența apei pe frunzele plantei de rapiță pot ajuta la dezvoltarea bolii.
 

Cum se combate alternarioza

Pentru a combate alternarioza, respectarea rotaţiei culturilor este foarte importantă. Aceasta trebuie făcută cu plante din altă familia, ce nu pot fi afectate de alternarioză.

 

Cultivarea seminţelor de rapiță de calitate de la recoltele ce nu sunt afectate de alternarioză este și ea esențială. Ciuperca trăiește în mod normal la suprafață, dar adesea pătrunde și în țesut, unde supraviețuiește o perioadă lungă. Astfel, semințele pot fi infestate cu agentul patogen. De asemenea, se recomandă tratamentul seminţelor cu fungicide pentru evitarea infecţiei primare.

 

Igiena miriştii pe terenurile învecinate este importantă pentru combaterea alternariozei deoarece ciuperca se răspândește prin intermediul aerului.

 

După înflorirea rapiței, trebuie făcut un control chimic cu fungicide, atunci când apar primele pete pe silicve.

Este recomandat, de asemenea, să se evite irigarea prin aspersie, iar după recoltarea unei culturi afectate de alternarioză, să se adune și să se distrugă toate resturile afectate.