Alertă: gândacul lucios și-a făcut apariția în câmpurile de rapiță

13.04.2018

Specialiștii DEKLAB transmit o avertizare privind apariția gândacului lucios în câmpurile de rapiță.

Meligethes aeneus are o generaţie pe an (uneori două generaţii). Adulţii hibernează în stratul superficial al solului, la 3-4 cm adâncime sau sub frunze, de obicei în liziera pădurilor şi a pajiştilor. Apar în luna aprilie, când temperatura zilei atinge 10-11°C şi se hrănesc cu elementele florale ale speciilor de plante ierboase sau lemnoase.

 

Când temperatura ajunge la 15°C, gândacul zboară pe rapiţă. Femela depune ponta (300 de ouă) la baza bobocilor florali, pe stamine sau pistil (câte 1-2 ouă/boboc). După 10 zile apar larvele (stadiul larvar durează 3-4 săptămâni), după care vor coborî în sol la 2-4 cm unde se vor transforma în pupă. A doua generaţie de adulţi apare în iunie şi intră în diapauză la sfârşit de iulie, iar după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag pentru hibernare.

 

Prevenire şi combatere

 

Ca măsuri preventive amintim respectarea asolamentului, strângerea şi distrugerea resturilor vegetale, arătura, respectarea epocii de semănat.

 

Se pot efectua tratamente chimice la avertizare, cu produsele şi dozele recomandate în CODEX.

Pragul economic de dăunare este de 1 adult/plantă aflată în stadiul D de dezvoltare a mugurelui floral şi de 2-3 adulţi/plantă în stadiul E (separarea mugurilor florali).

 

Dăunătorul are o serie de duşmani naturali cu importanţă economică, cum ar fi carabidul Clivina fossor Fall, care poate distruge până la 65% din pupele şi larvele gândacului lucios.

Se recomanda executarea tratamentului folosind un insecticid sistemic si/sau de contact recomandat de CODEX.

 

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător.

Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor.