Alternarioza (Alternaria brassicae Sacc. x Rape)

30.10.2014

Alternarioza la rapiță: simptome și combatere

 

Alternarioza este o boală des întâlnită la rapiţa pentru ulei şi poate provoca daune semnificative înainte de recoltare.

 

Simptome

Apariţia de puncte mici de culoare maroniu închis spre negru pe frunze, ramuri şi silicve cu diametrul cuprins între 1-3 mm. Puncte mai mari de culoare negru-maroniu cu inele concentrice pot apărea pe frunze, făcând vizibilă apariţia bolii. Alternaria poate infecta şi plantulele de rapiţă; apar pete maroniu-negricioase pe hipocotil provocând căderea acestuia. Cea mai severă infecţie se dezvoltă la nivelul silicvelor (pete colţuroase, negre acoperite de conidii). Silicvele tinere se deformează, se scutură prematur, iar seminţele au MMB-ul redus.

Alternarioza la rapita

 

Alternarioza la rapita

 

 

Ciclul biologic

Resturile vegetale infectate reprezintă sursa primară de infecţie. Conidiile sunt apoi răspândite de către vânt. Alternanța între perioadele umede şi uscate favorizează instalarea bolii, iar temperaturile mari de 18oC îi accelerează dezvoltarea.

Combatere

Respectarea rotaţiei; cultivarea seminţelor de calitate de la recoltele ce nu sunt afectate de Alternarioză; tratamentul seminţelor cu fungicide pentru evitarea infecţiei primare; igiena miriştii pe terenurile învecinate; control chimic cu fungicide după înflorire (când apar primele pete pe silicve).