Pătarea frunzelor

03.11.2014

De ce îngălbenesc frunzele: pătarea frunzelor

 

Boala este favorizată de un climat umed.

 

Simptome

Apariţia pe frunze a petelor de culoare verde-albicios înconjurate de un cerc de spori de culoare albă sau roz. Infecţia este asociată cu distrugerea ţesutului frunzei şi apariţia băşicilor, reducând rezistenţa la îngheţ şi apariţia de infecţii secundare.

 

Frunzele se usucă în cazul unei infecţii severe care se transmite ulterior bobocilor florali, provocându-le brunificarea. Pe tulpină pot apărea leziuni de culoare roz înconjurate de pete mici negre. Infecţia târzie a silicvelor duce la îmbătrânirea prematură, distrugerea acestora şi pierderea seminţelor.

 

pătarea frunzelor                               pătarea frunzelor

 

pătarea frunzelor

 

 

 

 

Ciclul biologic

Infecţia cu P. brassicae apare toamna şi poate produce pagube mari în iernile blânde, dar simptomele pe frunze şi tulpini nu se observă decât primăvara. Sursa principală de infecţie sunt resturile vegetale. Aplicarea de erbicide care distrug stratul cerat al rapiţei, cresc şansele instalării bolii.

 

Combatere

Cultivarea hibrizilor toleranţi reprezintă un element cheie pentru diminuarea daunelor; respectarea/efectuarea rotaţiei pentru a preveni contaminarea de la resturile vegetale; tratamentul cu fungicide al seminţelor; tratamentele cu fungicide se aplică în cazul apariţiei infecţiei: toamna, primăvara la repornirea în vegetaţie şi la începutul înfloririi.