Făinarea

30.10.2014

Făinarea la plante: cum afectează rapița

Făinarea este o boală provocată de către ciuperca Erysiphe Communis,  des întâlnită la rapiţa pentru ulei, dar care nu produce pagube semnificative economic. Apare în special toamna și primăvara, când sunt temperaturi peste medie și condiții de secetă, preponderent în soluri argiloase. Condiţiile favorabile făinării la plante sunt: temperaturi de 15- 20oC şi umiditate foarte crescută. Nu există soiuri de plante imune la făinare.


Simptome ale făinării la rapiță

 

Făinarea la rapiță apare sub formă de pete de culoare albă pe frunze, dar poate fi întâlnită şi pe tulpini. Primele semne ale infecţiei sunt petele albe cu miceliu fin, rar. Acestea se pot transforma în pete mate, cu miceliu dens care pot acoperi întreaga suprafaţă foliară, din cauza fructificaţiilor ciupercii Erysiphe Communis, odată ajunsă la maturitate. În condiţii favorabile agentului patogen, petele pot creşte, se unesc şi acoperă în întregime organele atacate ale rapiței: frunzele, tulpinile, silicvele. 

 

 

Tulpină și frunze de rapiță atacate de ciuperca Erysiphe Communis, responsabilă de făinarea plantelor

 

Tulpini de rapiță infectate de ciuperca Erysiphe Communis, responsabilă de făinarea plantelor

 

Cum se combate făinarea rapiței


Pentru ca rapița să poată beneficia de condiții optime de creștere și dezvoltare, trebuie întreținută și ținută sub observație pentru înlăturarea oricărui risc. Problemele cauzate de făinare plantei pot surveni în perioada de vegetație dar și în timpul perioadei de înflorire. Combaterea chimică nu se justifică din punct de vedere economic deși există tratamente care pot ameliora atacul.

 

Totodată, ameliorarea avansată a hibrizilor de rapiță de toamnă facilitează introducerea celei mai complete şi puternice toleranţe la boli în producţia modernă de rapiţă.