Hernia rădăcinilor de crucifere

30.10.2014

Hernia la rapiță

 

Boala este cunoscută în toate ţările mari cultivatoare de rapiţă, în special în zonele umede şi cu soluri acide, fiind semnalată pe majoritatea speciilor de crucifere spontane sau cultivate, inclusiv pe rapiţa de toamnă.

 

Simptome

Boala poate surveni în toate fazele de vegetaţie ale plantelor, manifestându-se prin îngălbeniri sau veştejiri ale organelor aeriene, însă atacul caracteristic se manifestă pe rădăcini. Acestea suferă hipertrofii şi îngroşări care pot fi de 15-30 ori mai mari decât diametrul rădăcinii sănătoase. Pe rădăcina principală umflăturile sunt mult mai pronunţate decât cele prezente pe rădăcinile secundare. Atacul poate fi uneori confundat cu cel produs de nematodul galicol.

 

Hernia la rapiță

 

Ciclul biologic

Ciuperca poate rezista în sol peste 8 ani, răspândindu-se prin sporii prezenţi în rădăcinile hipertrofiate, ce sunt transportaţi de râme, larve, viermi, apă sau prin lucrările agricole.

Prevenire și combatere

Alegerea unui asolament corespunzător sau respectarea unei rotaţii în care rapiţa sau alte crucifere să revină pe acelaşi teren după 4-5 ani şi menţinerea unui pH neutru constituie cele mai eficiente metode pentru prevenirea acestei boli.