Hernia rădăcinilor de crucifere

30.10.2014

Hernia rădăcinilor

 

Hernia rădăcinilor  (Plasmodiophora brassicae Woronin) este cunoscută în toate ţările mari cultivatoare de rapiţă, în special în zonele umede şi cu soluri acide, fiind semnalată pe majoritatea speciilor de crucifere spontane sau cultivate, inclusiv pe rapiţa de toamnă.

 

Simptomele herniei la rapiță


Boala poate surveni în toate fazele de vegetaţie ale plantelor, manifestându-se prin îngălbeniri sau veştejiri ale organelor aeriene, însă atacul caracteristic se manifestă pe rădăcini. Acestea suferă hipertrofii şi îngroşări care pot fi de 15-30 ori mai mari decât diametrul rădăcinii sănătoase. Pe rădăcina principală, umflăturile sunt mult mai pronunţate decât cele prezente pe rădăcinile secundare. Atacul herniei la rapiță poate fi uneori confundat cu cel produs de nematodul galicol (Meloidogyne incognita). Plantele infectate timpuriu ramân mic iar frunzele se colorează și se înroșesc. La plantele mature, boala determină colorarea frunzelor în albastru-verzui.

 

 

Rădăcinile infectate cu hernia rapiței prezintă umflături de pâna la 30 de ori mai mari decât diametrul unei rădăcini de rapiță sănătoase

Ciclul biologic al herniei la rapiță


Ciuperca (Plasmodiophora brassicae Woronin) poate rezista în sol peste 8 ani, răspândindu-se prin sporii prezenţi în rădăcinile hipertrofiate, ce sunt transportaţi de râme, larve, viermi, apă sau prin lucrările agricole. În solurile foarte acide, ciuperca poate rămâne aproximativ 15-20 de ani dacă nu este efectuată o dezinfecție termică sau chimică.

 

Prevenire și combatere

 

Hernia rapiței se poate raspândi cu ușurință, chiar și prin intermediul picăturilor de ploaie sau al insectelor. Uneltele infestate și curățate necorespunzător cresc riscul infecției.


Printre cele mai eficiente metode pentru prevenirea acestei boli se numără: alegerea unui asolament corespunzător, respectarea unei rotaţii în care rapiţa sau alte crucifere să revină pe acelaşi teren după 4-5 ani, evitarea cultivarii rapitei pe terenuri joase si umede, menţinerea unui pH neutru al solului, și nu în ultimul rând, folosirea unor hibrizi de rapiță rezistenți.


De asemenea, este recomandată distrugerea plantelor bolnave și a resturilor vegetale rămase în sol după recoltare. pentru a scădea șansele răspândirii ciupercii care cauzeaza hernia rădăcinilor de rapiță.

 

Hernia rădăcinilor