Mana (Peronospora parasitica Fr.)

03.11.2014

Mana la plante: Combaterea manei

 

Mana afectează în principal plantulele de rapiţă, infectând cotiledoanele. Cei mai mulţi hibrizi au o toleranţă bună, daunele fiind semnificative doar în timpul fazelor timpurii de creştere. În timpul vegetației, pe vreme umedă, cu ploi frecvente sau ceață, ciuperca se răspândește foarte ușor prin sporii apăruți pe miceliu. Germinarea, infecţia şi sporularea sunt stimulate de umiditatea aerului mare dar şi de temperaturi în jur de 20°C. Descoperiți mai multe informații despre influența fluctuațiior de temperatură asupra rapiței.  

Simptomele manei la plante


Apar pete neregulate, gălbui, pe partea superioară a frunzei, iar pe partea inferioară se creează un miceliu alb, reprezentat de sporangioforii şi sporangii ciupercii. Infecţia severă poate omorî plantulele de rapiţă. Pe frunzele mari, petele gălbui-maronii sunt mai slab conturate şi prezintă un miceliu gri pe partea inferioară. Silicvele infectate prezintă pistrui neregulaţi, brun-negri, cu miceliu rar. Frunzele atacate puternic de mană se pot usca. 

 

 

Pe măsura infestării cu mana plantelor frunza de rapiță devine brun-pală şi maturată prematur.

 

Simptome de mană la plante: pete gălbui pe frunzele de rapiță care evoluează spre culoarea cenușie- brună

Combaterea manei la plante


Evitarea semănatului întârziat, evitarea varietăţilor de semințe de rapiță susceptibile la boli majore, respectiv cultivarea soiurilor puţin vulnerabile, reduc considerabil riscul unei infecţii cu mană la plante. Altă recomandare importantă o reprezintă pregătirea corespunzătoare a patului germinativ şi asigurarea unui aport nutritiv corespunzător printr-o bună fertilizare a rapiței
Dacă apare o potenţială infecţie, atunci se recomandă aplicarea unor fungicide pe bază de clorotalonil sau mancozeb care vor controla boala de la cotiledon la stadiul de 3 frunze.