Putregaiul tulpinilor (Leptosphaeria maculans Ces. & de Nos. sin Phoma lingam Dem.)

03.11.2014

Putregaiul tulpinii la rapiță

 

Condiţiile de căldură şi umiditate favorizează dezvoltarea bolii.

 

Simptome

Infecţia primară apare în stadiul de 1-6 frunze. Pe frunze apar pete gri, cu aspect de hârtie, pe suprafaţa cărora sunt vizibile picnidiile sub formă de puncte negre. Plantele infectate toamna devreme pot dezvolta cancere la baza tulpinii, provocând moartea peste iarnă sau căderi masive în primăvară. Putregaiul tulpinii se manifestă prin apariţia unor pete de culoare maro deschis cu marginile brun-negricioase.

Ciuperca infectează apoi frunzele şi silicvele, cauzând desfacerea şi scuturarea prematură. Infecţia secundară este favorizată de atacul produs de Ceutorhyncus napi. Seminţele provenite din silicve infectate au MMB-ul micşorat.

 

putregaiul tulpinilor la rapita       putregaiul tulpinilor la rapita

 

putregaiul tulpinilor la rapita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciclul biologic

 

Simptomele pe primele frunze apar toamna de la picnosporii ce se împrăştie în cultură prin căderea picăturilor de ploaie. Petele apărute pe frunze pot fuziona, dar rareori se întâmplă să aibă efect direct negativ asupra creşterii plantei. Ciuperca se întinde de la frunze la baza tulpinii prin căderea picăturilor de ploaie. Răspândirea se poate face şi pe tijele florilor, respectiv pe silicve. Putregaiul uscat apare la baza tulpinii primăvara, extinzându-se sistemic în tulpină şi intrând adânc în ţesutul acesteia. Daunele şi pierderile cauzate prin căderea plantelor, precum şi îmbătrânirea timpurie duc la reducerea dramatică a producţiei.

 

putregaiul tulpinilor la rapita

 

Surse de infecţie

 

Boala poate apărea prin semănatul seminţelor infectate sau prin intermediul ascosporilor care sunt împrăştiaţi în resturile vegetale de pe miriştea infectată.

 

Combatere

 

Toleranţa hibrizilor reprezintă un element-cheie pentru reducerea daunelor; respectarea asolamentului pentru a preveni contaminarea cu resturile din mirişte şi reîntoarcerea seminţei infectate în sol; practicarea unei densităţi moderate (30–50 pl/ m2);

Efectuarea arăturii cât mai devreme posibil; tratarea seminţelor cu fungicide pentru a reduce riscul infecţiei primare. Phoma se poate dezvolta rapid, cu infectarea plantelor în proporţie de până la 90% în maximum 10 zile. Monitorizarea recoltelor începe cu sfârşitul lunii septembrie şi se recomandă aplicarea de fungicide omologate atunci când 20% din plante prezintă simptome sub formă de puncte pe frunze.