Rugina albă a cruciferelor (Albugo candida - Pers. et Hooker - Kze)

03.11.2014

Rugina la plante: simptomele ruginei la rapiță

 

rugina alba a cruciferelor

Boala este cunoscută sub numele de rugina albă sau albumeala cruciferelor şi poate fi întâlnită atât pe cruciferele cultivate, cât şi pe cele spontane.

Simptome

Boala produce pagube pe frunze, tulpini, pedunculi florali, flori şi silicve. Pe organele atacate apar pete de decolorare, apoi acestea devin albe, lucioase, proeminente, de diferite forme şi mărimi (1-5 mm în diametru), izolate sau confluente.

În dreptul proeminenţelor, epiderma crapă şi petele devin pulverulente. Tulpinile şi silicvele atacate suferă malformaţii (hipertrofieri şi îngroşări). Sepalele florilor sunt hipertrofiate, petalele atrofiate şi înverzite. Tulpinile plantelor atacate sunt contorsionate şi se culcă pe sol.

Ciclul biologic

Ciuperca se transmite de la un an la altul prin oosporii rămaşi în sol sau pe seminţele netratate, iar în cazul rapiţei de toamnă rezistă şi în rădăcinile din sol. În cursul anului, ciuperca este răspândită de zoosporangii vehiculaţi de apa de ploaie şi de vânt.

Prevenire și combatere

Măsurile agrotehnice au rol foarte important în prevenirea instalării bolii deoarece prin arăturile adânci, igienă culturală, distrugerea buruienilor şi rotaţia de 3-4 ani, se creează condiţii nefavorabile pentru instalarea agentului patogen. De obicei, tratamentele chimice nu sunt necesare.