Conceptul Clearfield la rapiţă

20.04.2015

Clearfield: tehnologia culturii de rapiță

 

Am intrat în cel de-al patrulea an în care compania Monsanto comercializează cu succes rapiţa Clearfield în România, fiind lider de piaţă. Asta dovedeşte că Dvs, fermierii, aţi adoptat cu încredere acest agrosistem şi v-aţi convins de avantajele pe care le aduce fermei Dvs. Pentru aceasta vă mulţumim!

Beneficiile acestei tehnologii sunt descrise în documentul ataşat acestui material.

 

Clearfield

 

 

Ca orice tehnologie nouă, stârneşte, pe lângă interes, şi curiozitate. Una dintre întrebările frecvente primite din partea Dvs este cea referitoare la controlul samulastrei de rapiţă Clearfield.

 

De la început, subliniem că trebuie să integrăm controlul samulastrei în strategia de combatere/control a buruienilor din fermă.

 

Metodele pe care le recomandăm, împreună cu BASF, sunt, în primul rând preventive, pentru a micşora şansele dezvoltării unei populaţii mari de samulastră după recoltare. Pentru aceasta, vă sfătuim să semănaţi doar hibrizi Clearfield (CL) toleranţi la scuturare (portofoliul DEKALB).

 

Tehnicile de recoltare influenţează gradul de scuturare. Vă recomandăm să utilizaţi hedere specializate pentru recoltarea rapiţei şi să nu întârziaţi recoltatul. Ȋn măsura în care timpul vă permite, evitaţi recoltarea când sunt vânturi puternice sau pe arşiţă. La încheierea recoltării parcelelor cu rapiţă Clearfield, curăţaţi echipamentele pentru a împiedica diseminarea seminţelor în alte sole.

 

Controlul samulastrei CL imediat după recoltare:

 

O mică parte din seminţele scuturate, vor germina imediat, însă majoritatea, dacă sunt îngropate, vor trece într-o stare de dormanţă secundară şi îşi vor menţine capacitatea de germinare încă 3-9 ani. Pentru a evita acest lucru, trebuie stimulată germinaţia timpurie a seminţelor. Imediat după perioada recoltării, condiţiile din România sunt destul de aride, astfel că discuirea superficială a solului (la 3-5 cm) va ajuta atât la împiedicarea pierderii apei din sol, cât şi la stimularea germinaţiei prin expunerea seminţelor la lumină. După răsărirea samulastrei, în faza de 2 frunze, se poate interveni cu ROUNDUP pentru erbicidare totală.

 

Desigur că un procent mic de seminţe vor germina şi în culturile următoare ce se vor înfiinţa pe aceeaşi solă. Vă recomandăm să consultaţi broşura BASF unde puteţi găsi întreaga gamă de erbicide (subst. active) de interes pentru controlul samulastrei în diverse culturi.

 

Vă mulţumim şi vă dorim recolte bogate cultivând rapiţa DEKALB în SISTEM CLEARFIELD!