CONTROLUL BOLILOR

17.10.2018

PROTECȚIE PUTERNICĂ ÎMPOTRIVA BOLILOR RAPIȚEI, CARE VĂ ASIGURĂ PRODUCȚIA MEDIE „DIN INTERIOR”

 

Știați că toleranta la cilindrosporioză și dubla toleranță la Phoma, pe care le prezintă hibrizii DEKALB vă oferă o flexibilitate mai mare a calendarului tratamentelor cu fungicide, protejându-vă cultura împotriva acestor două boli ale rapiței - factori principali de reducere a producției medii a acestei culturi?

 

Asigurați-vă obținerea culturii dvs. de rapiță, utilizând hibrizii DEKALB® care permit controlul bolilor rapiței.

 

 

Bolile foliare și bolile tulpinii, tipice plantelor de cultură, limitează de fiecare dată performanța rapiței de toamnă într-o măsură sau alta, putând fi devastatoare atunci când gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp.

 

Putregaiul tulpinilor (putregaiul negru sau fomoza – n. tr.) este boala cea mai distrugătoare a rapiței peste tot în Europa, în timp ce cilindrosporioza începe să devină din ce în ce mai problematică în unele regiuni.

 

Mai mult, știm că rapița suferă pierderi de productivitate importante în urma distrugerilor cauzate de Phoma sp. în interiorul tulpinilor, chiar și în absența căderii plantelor. În cadrul unor loturi de testare oficială, realizate în Peninsula Scandinavă în condițiile unor tratamente complete cu fungicide, s-au înregistrat pierderi medii de 10-15 % ale producției medii, din cauza slabei rezistențe la putregaiul tulpinilor.

 

La fel de problematice, în unele cazuri – deși provoacă, în general, pierderi de producție mai mici și mai puțin frecvente – sunt putregaiul alb și verticilioza.Prin munca de ameliorare și selecție a hibrizilor, desfășurată în zone cu incidență ridicată de Phoma sp., în toată Europa, fără nici un fel de tratament cu fungicide, am reușit să creăm toleranta la acest parazit, pornind de la gena RLM7 cu rol activ în acest sens, pe care am descoperit-o acum mai mult de 25 de ani.

 

De atunci, această rezistență s-a dovedit a fi deosebit de puternică. Deși stabilitatea performanței hibrizilor a rămas obiectivul nostru principal, am consolidat acest caracter prin rezistența poligenică oferită de un număr mare de gene minore, despre care știm că afectează și ele alte aspecte ale apariției și dezvoltării parazitului fomozei.

 

Așa-numita dublă rezistență la Phoma sp., creată de compania noastră oferă cele mai ridicate niveluri de protecție disponibile astăzi împotriva acestei boli, precum și cele mai bune mecanisme de prevenire a disfuncției genei RLM7 sau a genelor sale minore, de suport.

 

În paralel, în cadrul programului nostru de ameliorare am creat, treptat, niveluri ridicate de rezistență la cylindrosporioză, folosind tehnici de hibridare de ultimă oră pentru a combina acest caracter cu dubla rezistență la Phoma în hibrizii care oferă rezistențele cele mai bune de pe piață la toată gama bolilor foliare.

 

Acest grad de rezistență oferă o flexibilitate maximă a calendarului de tratamente cu fungicide și nu supapă de siguranță în cazul în care pulverizarea nu este posibilă din cauza condițiilor meteorologice improprii. De asemenea, limitează pericolul care apare în urma modificării sensibilității cylindrosporiozei – sesizată la principalele fungicide în ultimii ani –, oferind totodată posibilitatea unor reduceri binevenite a cheltuielilor cu fungicidele.

 

Dezvoltarea foliară rapidă și creșterea viguroasă la începutul primăverii – caracteristici pe care le dețin mulți dintre hibrizii produși de noi – dovedesc avantajul suplimentar pe care îl aduce în gestionarea bolilor posibilitatea culturilor de a crește în afara intervalelor favorabile infecțiilor parazitare și atacurilor dăunătorilor.

 

Deși încă nu s-au localizat surse certe de rezistență genetică la verticilioză, se cunoaște faptul că diverși hibrizi sunt afectați de această boală într-o măsură mai mare sau mai mică, ceea ce ne permite să identificăm niveluri importante de toleranță în cadrul programului nostru de ameliorare. Hibrizii cu aceste capacități sunt apreciați în mod deosebit, având în vedere lipsa oricăror alternative de control al acestei boli prin mijloace chimice.

 

Sclerotinia sp. (putregaiul alb) este o altă problemă pentru care încă nu s-a descoperit o soluție de natură genetică. Cu toate acestea, din fericire, tratamentele efectuate la timp, prin pulverizare, în faza înfloririi sunt extrem de eficiente în combaterea acestei boli.

 

Având în vedere că riscul infecțiilor cu Sclerotinia crește direct proporțional cu durata înfloririi, hibrizii noștri semipitici, deosebit de rezistenți la ger și cu o perioadă de înflorire implicit mai scurtă ar putea fi de asemenea utili în acest caz, diminuând numărul de pulverizări necesare.

 

 

 

 

 

 

 

 

HIBRIZI CARE PERMIT CONTROLUL BOLILOR, RECOMANDAȚI DE DEKALB!

 

DK EXCEPTION: An după an, productivitate și stabilitate peste măsură.


DK EXPOWER: Harnic şi devreme acasă!


DK EXPRESSION: Multiplu campion! Cu un conținut ridicat în ulei, producții timpurii, puternic și viguros încă din toamnă.


DK EXPRIT: Creat pentru performanţă!


DK EXSTORM: Producţii de neegalat în toate condiţiile! Cel mai vândut hibrid de rapiță european din ultimii doi ani, cu performanțe de producție consistente și stabile în toate condițiile de cultură (*conform studiului kleffmann 2016).


DK IMARET CL: Cel mai nou hibrid clearfield se remarcă prin conținutul foarte ridicat de ulei și productivitate. Este singurul hibrid de pe piață cu toleranță la lupoaie (orobanche).


DK IMIDO CL: Producţii ridicate fără boabe scuturate!

 

AFLAȚI MAI MULTE