Musca rădăcinilor. Delia brassicae radicum L.

04.06.2015

Musca rădăcinilor

 

Se întâlneşte în principalele regiuni de cultură a rapiţei.

 

Descriere

Adultul are corpul de 6-7 mm lungime, asemănător muştei de casă. Masculul este cenuşiu-închis, pubescent, cu trei dungi negre pe pronot şi una dorsală pe abdomen. Femela este de culoare cenuşiu-gălbuie, mai mare şi mai slab pubescentă. La ambele sexe, antenele, ca şi picioarele, sunt negre. Oul are formă de bastonaş şi de culoare alb-lucios. La dezvoltare completă, larva, apodă şi acefală, are până la 7-9 mm lungime, este fusiformă, anterior mai subţire şi de culoare alb-gălbuie. Regiunea posterioară a abdomenului este trunchiată oblic. Pupa este de culoare castanie.

Musca rădăcinilor

Biologie

Dăunătorul prezintă 2-3 generaţii pe an. Iernează în stadiul de pupă în sol, la adâncimi de 2-15 cm, mai rar în resturile vegetale rămase pe câmp. În primăvară are loc transformarea pupelor în insecte adulte. Adulţii apar primăvara, la sfârşitul lunii aprilie. Ei sunt semnalaţi pe diferite plante spontane. La câteva zile de la apariţie, are loc copulaţia, iar după 8-10 zile depunerea ouălor, infestând plantele din culturile timpurii. În condiţii favorabile, poate apărea şi o a treia generaţie, parţială.

 

Mod de dăunare

Insecta infectează plantele tinere de brasicacee (rapiţă, muştar, conopidă, varză, etc.). Ponta este depusă la baza tijei. La apariţie, larvele se hrănesc cu rădăcinile din jurul pivotului, apoi pătrund în interiorul rădăcinii, rozând galerii longitudinale. În cazul unui atac puternic, când la o plantă se găsesc mai multe larve, acestea rod galerii ascendente până în tulpiniţă, ajungând uneori până la inserţia frunzelor. În urma atacului, plantele se pot regenera, dar dezvoltarea acestora trebuie monitorizată cu stricteţe. Daunele provocate în primăvară sunt mai puţin periculoase deoarece plantele sunt mai dezvoltate.

În urma atacului, frunzele plantelor au o culoare verde-închis şi se lasă pe sol.

Larvele se hrănesc timp de 2-3 săptămâni înainte de împupare, stadiu în care parcurg perioada de iarnă. La desprimăvărare, larvele ies din pupă ca muşte şi ciclul biologic se repetă.

 

Prevenire şi combatere

Lucrările solului duc la distrugerea larvelor şi a pupelor reducându-se astfel rezerva biologică a dăunătorului. Tratamentul seminţelor protejează tinerele plante împotriva principalilor dăunători doar în primele stadii de vegetaţie, dar pentru combatere este necesară şi efectuarea de tratamente în vegetaţie cu produse de contact.