Păduchele cenuşiu al verzei. Brevicoryne brassicae L., sin. Aphis brassicae L.

21.04.2015

Păduchele cenușiu al verzei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Păduchele cenușiu al verzei

 

Dăunătorul este întâlnit din zona de stepă, până în cea a pădurilor de foioase, unde se cultivă plante din familia crucifere.

 

Descriere

Brevicoryne brassicae are două forme, şi anume:

a) Forma apteră, care are corpul globulos de 1,8-2,5 mm lungime, de culoare verde-gălbuie, acoperit cu o secreţie abundentă ceroasă, de culoare cenuşiu-albăstruie. Antenele sunt alcătuite din 6 articole.

b) Forma aripată are corpul de 1,6 -2,3 mm lungime; capul şi toracele sunt de culoare brun închis, iar abdomenul galben–verzui. Tot corpul este acoperit de o secreţie ceroasă, de culoare cenuşie.

Oul este alungit, negru-albăstrui.

 

Biologie

Iernează în stadiul de ou de rezistenţă pe tulpini şi pe peţiolul frunzelor. Este o specie polivoltină, ce dezvoltă 16-18 generaţii pe an. În condiţii favorabile (la temperaturi cuprinse între 18 şi 26°C), durata unei generaţii este de 10-14 zile.

Toamna apar indivizii sexuaţi care se împerechează. Ouăle sunt depuse toamna, pe tulpini şi eclozează primăvara. Dau naştere la colonii de indivizi apteri care se dezvoltă progresiv pe frunzele superioare, apoi se grupează pe inflorescenţă. Indivizii aripaţi apar când populaţia este maximă şi colonizează alte plante.

 

Mod de dăunare

Păduchele atacă diferite crucifere spontane şi cultivate: rapiţa, muştarul, varza, conopida, gulia, ridichea etc. Adulţii şi larvele formează colonii pe frunze, tulpini, inflorescenţe şi silicve, pe care le înţeapă şi sug sucul celuluar. Mai întâi, pe frunze apar nişte pete gălbui, apoi frunzele se usucă. Sunt atacate şi tijele florifere, care devin albastru-verzui, florile se usucă sau avortează. În anii favorabili, când atacul este timpuriu şi timpul secetos, poate cauza pierderi de producţie de 30–40%. Dăunătorul este vector de viroze.

 

Prevenire şi combatere

Se recomandă combaterea chimică cu produse şi doze omologate în CODEX, când 10% din vârfurile de creştere ale rapiţei de toamnă sunt infestate în timpul înfloririi, sau când 5% din vârfurile de creştere sunt în faza de buton floral. Pragul economic de dăunare este de două colonii/m² la marginile culturii de rapiţă.

Dăunătorul are o serie de inamici naturali, dintre care amintim: Adalia tetraspilota, Apidius matricariae, Diaeretiella rapae, etc.