Cum pot afecta puricii cruciferelor culturile de rapiţă?

21.04.2015

Purici de plante: Puricii cruciferelor

 

Denumire ştiinţifică: Phyllotreta spp.

 

În ţara noastră, puricii cruciferelor sunt frecvent întâlniţi atât în zonele de şes, cât şi la cele de munte, în culturile de rapiţă şi plante legumicole.

 

Descriere

 

Adulţii din specia atra, au corpul lung de 2-2,5 mm, oval, de culoare neagră, cu un slab luciu verzui. Capul, pronotul şi elitrele prezintă o punctuaţie fină şi deasă. Antenele sunt filiforme, de culoare negru roşcată.

 

Adulţii din specia nemorum prezintă pe elitre câte o dungă longitudinală de culoare galben portocalie.

 

Larva oligopodă, de 2-2,8 mm lungime, este de un alb-murdar, ultimul segment abdominal fiind puternic chitinizat şi prevăzut cu un spin curbat.

 

 

Biologie

 

Puricele cruciferelor iernează ca adult, sub resturile vegetale, sub frunzarul pădurilor, în crăpăturile din stratul superficial al solului, şi are o generaţie pe an. Adulţii hibernanţi îşi fac apariţia în aprilie, în primă fază pe cruciferele spontane şi, mai apoi, pe culturile de rapiţă. Perioada de hrănire ţine de la două săptămâni la o lună, după care are loc depunerea pontei în stratul superficial al solului, în apropierea plantelor.

 

Dezvoltarea larvară durează între 18 și 30 de zile, timp în care se hrănesc cu rădăcinile plantelor, după care se transformă în pupe, în locurile din care s-au hrănit. Stadiul de pupă se întinde pe o durată de la 10 până la 15 zile, după care are loc apariţia adulţilor din noua generaţie.

 

 

Mod de dăunare

 

Puricii cruciferelor atacă plantele spontane şi cele cultivate din familia cruciferelor. Activitatea lor se desfășoară în special în orele însorite ale zilei. 

 

Adulţii rod epiderma superioară şi parenchimul sub formă de orificii circulare, aspect ce poartă denumirea de “ciuruirea frunzelor”. Frunzele atacate puternic se usucă.

 

Dăunătorul poate produce pagube mari culturilor de rapiţă mai ales în anii cu primăveri secetoase. Atacul plantelor de rapiţă în curs de răsărire şi al plăntuţelor abia răsărite poate duce la compromiterea culturii.

 

 

Purici de plante 

 

Purici de plante

 

Prevenire şi combatere

 

Dintre măsurile agrotehnice recomandate amintim: arătura, asolamentul de durată şi o rotaţie corespunzătoare a culturilor etc. Conform experimentelor efectuate, însămânţările timpurii ale rapiței sunt cele mai afectate de către puricele cruciferelor, prin urmare este recomandabil să le evitați. O insamânțare adecvată poate reduce numărul plantelor afectate, cât şi numărul de larve/plantă.

 

Combaterea acestor dăunători se poate realiza în perioada de vegetaţie - prin tratamente chimice, de tipul piretroizilor, la avertizare- însă, pentru ca acestea să fie eficace, se impune o monitorizare riguroasă a solelor cu ajutorul capcanelor. Pragul de dăunare este de 3 larve/plantă. Aplicarea tratamentelor se recomandă a fi făcute la apariţia adulţilor, dimineaţa sau seara, când puricii stau ascunşi sub frunze.