Şoarecele de câmp. Microtus arvalis

11.10.2016

Șoareci: Cum scapi de șoarecele de câmp

 

Descriere 
Este un mamifer de talie mică, are culoare gri-bej, cca. 10 cm lungime şi coada de aproximativ 3,2 cm lungime. Sapă galerii în stratul superficial al solului, unde colonizează, distrugând rădăcinile plantelor.

 

șoarecele de câmp

 

Modul de atac 
Ȋn mod obişnuit, şoarecii îşi fac galerii în zonele înierbate, pe terenurile necultivate. Ȋn situaţiile în care populaţiile sunt foarte mari, acestea migrează pe terenurile cultivate. 
Atacul în solele de rapiţă este semnalat prin prezenţa orificiilor de intrare în galerii. Şoarecii atacă părţile verzi şi subterane ale plantelor, zonele afectate apărând ca vetre circulare fără plante. Ȋn anumiţi ani, când presiunea este foarte mare, aceştia pot compromite cultura.

 

șoarecele de câmp

Metode de control 
Apariţia lor este cauzată, în primul rând, de vremea călduroasă, dar şi de tehnologia aplicată, atacul fiind mai frecvent pe soluri nearate. De asemenea, gama redusă de produse folosite în acest scop, favorizează înmulţirea populaţiilor. 
Produsele omologate în combaterea lor, nu pot rezolva problema în totalitate, în situaţia unui atac masiv. De aceea, monitorizarea culturilor de toamnă reprezintă o măsură foarte importantă în controlul rozătoarelor, acţionându-se imediat la semnalarea atacului.
Pentru combatere, recomandăm folosirea de momeli gata preparate cu produse omolagate conform CODEX.


!!! Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător. Respectaţi cu stricteţe legislatia în vigoare, normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor.

Departamentul Tehnic