Carenţa de molibden (Mo)

08.06.2015

Carența de molibden. Proprietăți și tratament

Molibdenul este de importanță vitală pentru plante, este transportor de electroni și activator al mai multor enzime. Molibdenul ajută absorbția azotului din sol și valorificarea lui în plantă. Absorbția molibdenului de către plantă este blocată de prezența ionilor sulfat, respectiv stimulata de ionii fosfat. Solurile acide (<5,5pH) influențează negativ absorbția lui, prin urmare fertilizarea foliară cu acest microelement este indispensabilă.

 

În absența acestui element, plantele sunt incapabile de a valorifica sinteza proteinelor, a azotului deja acumulat în frunze. În acest caz, simptomele sunt similare cu cele ale carenței de azot, deoarece azotul este acumulat în planta fără însă să fie valorificat. Impactul deficitului de molibden se intensifică pe vreme secetoasă. Carența de molibden are ca efect îngălbenirea frunzelor tinere și căderea frunzelor mature. Simptomele carenței de molibden sunt asemănătoare carenței de azot, doar că în acest caz pârlirea frunzelor este cauzată de azotul acumulat și neutilizat. în cazul unei fertilizări intensive cu azot plantele au nevoie de un aport suplimentar de molibden, doarece în caz de carență de molibden, azotul se acumulează fără să fie folosit.

 

La început, simptomele apar la frunzele tinere, care se clorozează local şi prezintă leziuni necrotice de-a lungul nervurilor principale. Limbul foliar este micşorat, răsucit în jurul nervurii centrale, cu marginile ridicate şi ondulate. Intervine şi o secreţie maronie, lipicioasă, pe limb şi nervuri.

 

Pe frunzele mature apar cloroze şi necroze marginale; extremităţile pot deveni albe sau gri. E posibilă apariţia “Simptomului de bici” (Whiptail): continuă să crească doar nervura centrală, limbul nu este format. Plantele îşi diminuează creşterea, ramificaţiile şi silicvele sunt în număr redus, iar silicvele au seminţe puţine.

 

Frunză tânără de rapiță prezintă cloroze şi necroze marginale, din cauza carenței de molibden

 

Apare de obicei pe solurile acide sau prin aplicare excesivă de tratamente cu azot sub formă de nitrat, deoarece molibdenul este insolubil în mediul acid, spre deosebire de alte elemente care se blochează în mediul alcalin şi calcaros.

 

RECOMANDARE: se va aplica molibden de sodiu, iar pe terenurile acide este indicată dublarea dozei de îngrăşământ. La rapița de toamnă se aplică o fertilizare foliară înainte de intrarea culturii în repausul din timpul iernii, pentru favorizarea formării rădăcinilor. A doua aplicare se va efectua primavăra pâna la apariția butonului floral, în special în condiții de umiditate scăzută. La rapița de primavară se aplică atunci când planta are între 4-9 frunze adevărate, urmată de o altă aplicare după 10 zile.