Carenţa de fosfor (P)

05.06.2015

Îngrăsăminte cu fosfor pentru rapiță

 

Simptomele apar la început pe frunzele mature: coloraţii pe frunze şi tulpini - de la roşu pal, roşu-violet, până la vişiniu închis. În general, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale carenţei de azot.

 

/documents/94366/213638/CARENTA+DE+AZOT.pdf/8986a1a5-b8de-4e3d-81ba-7e21d0cce358 Frunzele tinere sunt înguste şi mici, au culoarea închisă cu o tentă albastru-verzuie, purpurie uneori pe limb şi necroze pe marginea acestuia.

 

Au loc creşteri debile ale rădăcinii, iar tulpinile sunt subţiri şi erecte, cu ramificaţii puţine şi scurte. Survine desfrunzirea prematură, iar înmugurirea şi înflorirea sunt întârziate. Carenţele de fosfor pot să apară încă din primele faze de vegetaţie - chiar din a doua săptămână de la răsărire - deoarece fosforul aflat în albumenul seminţei se epuizează în primele 7 zile.

 

Absorbţia deficitară a fosforului se manifestă cel mai des la plantele tinere, după perioade prelungite de vreme rece. Plantele care suferă de lipsa de fosfor în toamnă, vor avea un sistem radicular slab dezvoltat, iar uneori, primăvara, se poate observa fenomenul de “descălţare” a culturilor.

 

Confuzie de diagnoză - comparaţi cu simptomele carenţelor de azot şi potasiu!

Temperaturile scăzute din toamnă şi stagnările de apă pe solurile slab permeabile, conduc la instalarea carenţei de fosfor.

 

Fosforul aflat în sol sub formă organică sau minerală este mai mult sau mai puţin asimilabil de către rădăcinile plantelor; este un element foarte bine fixat de particulele de sol, migrarea acestuia în plante fiind dificilă, în special pe solurile argiloase.

 

Carenta de fosfor la rapita  Carenta de fosfor la rapita

 

Carenta de fosfor la rapita

 

RECOMANDĂRI: pe solurile acide se va aplica fosfat bazic sau mineral, iar pe cele neutre şi alcaline superfosfat, iar administrarea îngrăşământului se va face cât mai aproape de rădăcina plantelor. Nefertilizarea cu fosfor a solurilor slab aprovizionate cu acest element, afectează puternic producţia finală.

 

Pe solurile bazice sau neutre, îngrăşămintele cu aplicare în primăvară pot fi sub formă de sulfat de amoniu, pe solurile acide se recomandă aplicarea de amendamente calcice. Fosforul este important pentru o bună dezvoltare a rădăcinii.