Carenţa de bor (B)

05.06.2015

Simptomele lipsei de bor la rapiță

 

Împreună cu calciul (Ca), borul are un rol esențial în formarea peretelui celular și în creșterea țesuturilor vegetale. Borul favorizează absorbția nutrienților, transportul carbohidraților și a altor asimilate, ajută în procesul de germinație și în formarea florilor. Carența de bor poate conduce la reducerea fertilității plantei, respectiv căderea bobocilor. De asemenea, borul are un rol important și în faza inițială de creștere a rapiței de toamnă mărind toleranța plantei față de stres.

 

Conținutul de bor din sol, asimilabil de către plante, scade odată cu creșterea pH-ului și a gradului său de fixare. Carența de bor poate fi declanșată de către calcarizarea excesivă și de spălarea din solurile cu conținut redus de coloizi. Astfel, translocarea borului în rapiță este limitată, iar lipsa acestuia începe să apară pe părțile tinere ale plantei. Solurile uşoare, nisipoase, sau cele alcaline, turboase şi calcaroase, pot determina apariţia acestei carenţe în anii cu primăveri ploioase urmate de secetă.

 

Semnele caracteristice, piticarea plantei și inhibarea florilor, apar de obicei pe solurile acide și pot fi diagnosticate devreme. Primele simptome ale carenței de bor la rapiță survin la frunzele tinere, acestea căpătând o paloare verzuie, roşiatică pe limb, iar între nervuri apar pete pestriţe, galbene. Plantele au aspect de tufă, cu tulpini subţiri şi internodii scurte, deseori goale, ce prezintă leziuni ondulate, necrotice, datorate deficienţei de creştere. Gradul de fertilitate este evident scăzut, din cauza căderii florilor şi a bobocilor. Silicvele, prezente şi ele în număr redus, conţin puţine seminţe.

 

Frunză tânără de rapiță prezintă pete brun-galbene din cauza carenței de bor

 

Frunză de rapiță prezintă multiple pete pestrițe galbene din cauza carenței de bor   O frunză de rapiță prezintă o paloare verde-galbuie pe întreaga suprafață din cauza carenței de bor

 

RECOMANDĂRI pentru carența de bor la rapiță

 

Pe terenurile calcaroase se vor administra îngrăşăminte ce conţin bor, însă în următorul an se va face pauză. Excesul devine toxic.

 

Tratarea cu bor a rapiței este indispensabilă primăvara, în faza de buton floral verde. Aplicarea borului se efectuează înainte de apariția tulpinilor și înainte de înflorirea plantei, în special în condiții de umiditate scăzută. Borul are un rol important și în fecundare, administrarea de bor contribuind la mărirea conținutului de ulei din semințe, precum sulful.

 

Pentru regenerarea din toamnă, rapița necesită nutrienți ușor asimilabili în cantitate mare și compoziție corespunzătoare. Tratamentele cu bor recomandate toamna, pentru favorizarea formării rădăcinilor, se aplică în stadiul de 4-6 frunze, la o dezvoltare a plantelor de înălțime 5-8 cm, înainte de înghețuri Trebuie menționat rolul borului în rezistența rapiței la îngheț. Îngrăşămintele cu bor contribuie la dezvoltarea sistemului radicular al plantelor