Anul acesta, pentru cele mai sigure rezultate, aplicați Roundup, un sistem modern cu performanță dovedită

08.06.2017

Culturile de rapiță pentru ulei din zilele noastre necesită administrarea pre-recoltare cea mai grijulie a glifosatului, pentru a atinge valorile maxime ale rezultatelor preconizate. Hibrizii cu tulpini mai groase și mai ramificate, crescuți din norme mai scăzute ale seminței la hectar și cu menținerea verde a tulpinii până la recoltare (stay-green) au nevoie de un management special al recoltării; mai ales la varietățile cu maturare tardivă și crescute în climate nesigure. Calendarul stropirii trebuie să fie corelat cu structura culturii, la fel cum formulările moderne Roundup se dovedesc a duce la cele mai constante performanțe în condiții dificile. Considerații esențiale

 

  • La momentul obișnuit al stropirii, când marea majoritate a silicvelor de pe inflorescența principală (racem) sunt mature, mai mult de 1/3 din restul celor aflate pe plantele bine ramificate pot fi imature.
  • Pentru a atinge valorile cele mai ridicate la productivitate, conținut de ulei și calitate a mostrelor, stropirea cu Roundup ar trebui amânată până când cea mai mare parte a silicvelor sunt suficient de coapte. Asta ar putea fi cu 7-10 zile mai târziu decât cele aflate pe racemul principal. Intrarea cu combina doar când atât tulpina, cât și silicvele sunt complet mature – ceea ce poate însemna 20 sau chiar mai multe zile după stropirea în anumite condiții – poate îmbunătăți vizibil ușurința și viteza recoltării.
  • Tratamentul Roundup perminte, în mod curent, o recoltare mai timpurie și mai ușoară decât uscarea naturală, precum și o scuturare mai grea a silicvelor decât la aplicarea desicării cu substanța activă diquat.

 

Anul acesta, pentru cele mai sigure rezultate, aplicați Roundup, un sistem modern cu performanță dovedită!

Linii directoare pentru managementul recoltării în sistem Roundup

 

Aplicați Roundup® când gradul de umiditate al culturii de rapiță pentru ulei este sub 30%. Acesta poate fi determinat cu ochiul liber urmând cei 3 pași detaliați mai jos.

  1. Selectați o suprafață a culturii care este reprezentativă pentru gradul de maturizare al acesteia. Semnul ar putea fi un total de 20 de silicve la mijlocul racemului principal sau pe ramurile laterale, în funcție de locul de prelevare din bolta de flori, aleator.
  2. Deschideți fiecare silicvă. Dacă se observă o schimbare de culoare de la verde spre maro în cel puțin două treimi* dintre semințele dintr-o silicvă, la cel puțin 15 dintre cele 20 prelevate, a fost atinsă etapa cea mai timpuriu-corectă pentru stropire.
  3. Repetați procedura în alte zone ale culturii, pentru a verifica faptul că cele de mai sus sunt valabile pentru întreaga recoltă. Stropiți în următoarele 4 zile, mai puțin dacă vremea este foarte rece, caz în care fereastra de oportunitate poate fi mărită la 7 zile.

erbicidat cu RoundUP

*Dacă circa jumătate dintre semințe sunt maro, cultura ar trebui să fie gata de stropire în 3 zile, dar repetați procedura pentru a verifica dacă a fost atins momentul corect. NB. Stropirea prea devreme va duce la o desicare slabă. Repetați în alte câteva zone ale câmpului pentru a vedea dacă se confirmă și stropiți în 4-7 zile.

 

Recoltarea

Intervalul-standard de recoltare este de 14 zile, până la 21 înainte de a intra cu combina.

Stadiul buruienilor

Pentru un control eficient al buruienilor, acestea trebuie să fie sănătoase și în creștere activă. Cele care au îmbătrânit sau murit ori cele care suferă de secetă ar putea fi ignorate.

 

Precauții

  • NU tratați culturile destinate producției de semințe!
  • NU folosiți resturile tratate drept mediu de creștere în horticultură sau ca material de acoperire (tocătură).

 

Descărcați calendarul-ghid pentru stropire cu Roundup la www.monsanto-ag.co.uk

 

FOLOSIȚI PESTICIDELE ÎN SIGURANȚĂ! CITIȚI ÎNTOTDEAUNA ETICHETA ȘI INFORMAȚIILE DESPRE PRODUS ÎNAINTE DE A-L FOLOSI! www.monsanto-ag.co.uk Asistență tehnică: 01954 717575 Roundup conține glifosat. Roundup este o Marcă Înregistrată a Monsanto LLC © Monsanto UK Ltd 2017