TOLERANȚA LA SCUTURAREA BOABELOR DIN SILICVE

17.10.2018

TOLERANTA LA SCUTURAREA BOABELOR DIN SILICVE – MINIMIZAREA PIERDERILOR DE PRODUCȚIE

 

Știați că rezistența genetică la scuturarea boabelor din silicve, pe care o prezintă toți hibrizii DEKALB, vă poate reduce mult pierderile de sămânță în perioada recoltei? De asemenea, această caracteristică vă protejează producțiile medii și minimizează toate problemele de răsărire a samulastrei.

 

Asigurați-vă obținerea unei recolte bune de rapiță, cu ajutorul hibrizilor toleranti la scuturarea boabelor din silicve, produși de DEKALB®.

 

  • Toleranta genetică la scuturarea boabelor din silicve, incorporată în hibrizii DEKALB® vă poate reduce considerabil pierderile de sămânță din perioada recoltei, îmbunătățindu-vă producțiile medii și diminuând presiunea plantelor samulastre.
  • Acest lucru prezintă o utilitate deosebită în cazul furtunilor de vară, al întârzierilor de recoltare din cauza condițiilor meteorologice improprii, sarcinii de lucru prea mari, sau condițiilor de treierat inadecvate.
  • Chiar și în condițiile în care riscul scuturării este slab, la o întârziere a recoltării de 6-7 zile, hibrizii DEKALB® vă pot oferi un avantaj economic al producției medii de 270 lei/ha, prin comparație cu hibrizii fără toleranta la scuturare.

 

Deși poate rămâne în mare măsură neobservat în momentul producerii, fenomenul scuturării boabelor din silicve înaintea și în timpul recoltării este o problemă cu care cultura rapiței se confruntă de mult timp.

 

Estimate de producători individuali ca fiind, în medie, de 15-20 %, pierderile de producție medie la rapița pot deveni foarte vizibile după un interval de vreme nefavorabilă sau în cazul întârzierilor de recoltare, depășind uneori 70 %.

 

Cu fiecare zi de ratare a umplerii boabelor – care reduce producția medie cu 1-2 % –, recoltarea timpurie poate conduce ușor la o pierdere de 10 % a producției medii. Având în vedere faptul că cea mai mare parte a uleiului este acumulată în a doua jumătate a stadiului de umplere a bobului, acest lucru poate compromite grav conținutul de ulei – fără a mai vorbi de problemele de comercializare a culturii din cauza boabelor roșii.  

 

Pe lângă pierderile de venit, scuturarea boabelor din silicve are consecințe majore asupra controlului samulastrei de rapiță în culturile următoare, dat fiind faptul că la fiecare 100 kg/ha de semințe pierdute, există un potențial de 2000 plante/m2 de care cultivatorul va trebui să se ocupe în administrarea viitoarei culturi.

 

Când am început să creăm sistemul de hibridare OGURA, ne-am dat seama că materialul genetic utilizat în acest sistem ar putea contribui considerabil la rezolvarea tendinței de scuturare a boabelor din silicve, specifică rapiței.

Selecția axată pe îmbunătățirea performanței a condus la pierderea acestui caracter, în alte programe de ameliorare. Recunoscând, totuși, acest caracter, am reușit să îl păstrăm în liniile parentale, identificând genele implicate în acest sens și construind pe această bază, în procesul de obținere a hibrizilor noștri.

 

De atunci, prezența și utilitatea tolerantei la scuturarea boabelor sunt confirmate la hibrizii noștri principali prin măsurători realizate de laboratoare independente - în care se urmărește forța necesară deschiderii silicvelor - , prin teste de impact aleatorii, în cadrul unor centre de cercetare, prin organizarea unei serii de loturi experimentale cu recoltare întârziată, precum și în urma experienței acumulate în domeniul comercializării.

 

În condiții de scuturare foarte slabă, de exemplu, testele au indicat că în medie, hibrizii noștri toleranti la scuturare au avut producții mai mari cu 6 % față de hibrizii-martori fără toleranta, dar cu potențial productiv identic, după o întârziere de șapte zile a recoltării. Acest lucru reprezintă un avantaj valoric al producției medii de peste 300 lei/ha.

 

În condițiile recoltării întârziate, rezultatele obținute în alte loturi experimentale au indicat pierderi mici sau inexistente pentru hibrizii noștri cu toleranta genetică cea mai avansată la fenomenul scuturării boabelor din silicve, față de pierderi de până la 25 %, la hibrizii non-toleranti semănați alături de ei.

 

  În medie, populațiile de samulastră de rapiță apărute după recoltarea hibrizilor cu tendință de scuturare au fost de 17 ori mai mari decât cele apărute după hibrizii noștri cu material genetic de ultimă oră.

 

În aceste condiții, nu este surprinzător că toleranta rapiței la scuturarea boabelor din silicve – domeniu în care am fost deschizători de drumuri – a devenit atât de larg apreciată de cultivatorii din întreaga Europă.

 

Acest caracter oferă un mijloc de siguranță important în cazul furtunilor de vară – care pot provoca pierderi de producție grave –, precum și în cazul întârzierilor impuse de vremea nefavorabilă sau sarcina de lucru prea mare.

 

În același timp, el permite amânarea deliberată a recoltei cu riscuri minime, în condițiile obținerii unui nivel maxim al producției de rapiță și al conținutului de ulei, făcând posibilă recoltarea prioritară a grâului atunci când acest lucru se impune pentru asigurarea calității necesare în morărit.

 

Pe lângă faptul că reduc nevoia de combatere a samulastrei în culturile ulterioare, hibrizii dotați cu caracterul tolerantei la scuturare, creat de noi ajută și la limitarea formării păturii vegetale de toamnă, care favorizează activitatea timpurie a dăunătorilor și răspândirea bolilor.

 

 

 

 

 

 

HIBRIZI REZISTENȚI LA SCUTURAREA BOABELOR DIN SILICVE, RECOMANDAȚI DE DEKALB!

 

DK EXCELLIUM: Rafinăria din lan!

 

DK EXCEPTION: An după an, productivitate și stabilitate peste măsură.

 

DK EXODUS: Poți conta pe silicvele mari care asigură potențialul ridicat de producție!

 

DK EXPOWER: Harnic şi devreme acasă!

 

DK EXPRESSION: Multiplu campion! Cu un conținut ridicat în ulei, producții timpurii, puternic și viguros încă din toamnă.

 

DK EXPRIT: Creat pentru performanţă!

 

DK EXSTORM: Producţii de neegalat în toate condiţiile! Cel mai vândut hibrid de rapiță european din ultimii doi ani, cu performanțe de producție consistente și stabile în toate condițiile de cultură (*conform studiului kleffmann 2016).

 

DK IMARET CL: Cel mai nou hibrid clearfield se remarcă prin conținutul foarte ridicat de ulei și productivitate. Este singurul hibrid de pe piață cu toleranță la lupoaie (orobanche).

 

DK IMIDO CL: Producţii ridicate fără boabe scuturate!

 

DK IMMINENT CL: Impresionează fermierii!

 

DK IMPRESSION CL: Impresionează fermierii!

 


AFLAȚI MAI MULTE