Folosiţi Roundup înainte de recoltat pentru producţii maxime!

Folosiţi Roundup înainte de recoltat pentru producţii maxime!

17.04.2019
Folosiţi Roundup înainte de recoltat pentru producţii maxime!

Obțineți cele mai bune rezultate de producţie la rapiţă folosind Roundup înainte de recoltare

 

Dacă ne referim la caracteristicile hibrizilor de rapiţă, toleranța genetică DEKALB la scuturarea silicvelor poate reduce semnificativ pierderile de boabe în timpul recoltării și ajută la protejarea potenţialului de producţie. Când vine vorba despre ușurința de a gestiona recoltatul și controlul buruienilor din interiorul câmpului, tratamentul cu Roundup aplicat înainte de recoltarea rapiţei este foarte eficient.

 

O combinaţie dintre rapiţa DEKALB și tratamentul Roundup înainte de recoltare conservă potenţialul de producţie al hibrizilor, controlând o gamă largă de buruieni răsărite târziu și asigurând rezultatele cele mai bune.

 

Aflați mai multe despre principalele beneficii ale tratamentului Roundup înainte de recoltarea rapiţei, recomandări de utilizare a erbicidului și hibrizii DEKALB pentru producţii maxime.

Economie de timp, bani și reducerea emisiilor de CO2

Cu excepția cazului în care vremea este ideală pentru coacerea rapidă și uniformă a culturii de rapiţă, gestionarea eficientă a recoltei cu produsele Roundup permite în mod invariabil o recoltare mai timpurie și mai eficientă decât uscarea naturală, precum și un control bun asupra buruienilor din interiorul câmpului. Studiile realizate de Claas (2014) au arătat economii semnificative de timp, bani și o reducere a emisiilor de carbon la recoltarea culturilor tratate cu Roundup (Tabelul 1).

 

Cultură netratată

Cultură tratată cu Roundup

Viteză de recoltare cu combina

4 km/oră

6 km/oră, cu 50% mai rapidă

Randament

3,6 ha/oră

5,4 ha/oră, cu 50% mai multe hectare pe oră

Consum de combustibil

16 litri/ha

12,5 litri/ha, cu 20% mai puțin carburant utilizat și CO2

Cerințe de muncă pentru șofer)

16,5 min./ha

11 min./ha, cu 33% mai puține costuri cu forța de muncă

Przewiń w poprzek

Sursa: Claas UK, Lexion 580 cu heder de 9 m; 2014.

Gestionarea optimă a recoltei

Tratamentul rapiţei cu Roundup înainte de recoltare este deosebit de important pentru uscarea optimă a culturii de rapiță cu tulpina viguroasă. Aceste tulpini viguroase sunt mult mai greu de uscat decât cele din trecut, din cauza volumului mult mai mare al tulpinii pe suprafață şi taliei mari; în special, atunci când au beneficiat de fungicide eficiente la înflorire sau azot pentru umplerea silicvei. Administrarea de Roundup înainte de recoltare contribuie și la reducerea umidității semințelor de rapiţă și la maximizarea potențialului de producţie.

Efectul sistemic de uscare al tratamentului Roundup înainte de recoltarea rapiţei

Figura 1. Netratat, cu tulpini și frunze verzi.

Figura 2. Efectul omogen al produsului Roundup asupra întregii plante, cultură gata de recoltat. Culoarea verde deschis confirmă cu efectul Roundup Energy.

Figura 3. Silicvele sunt uscate uniform, gata de recoltat.

Sursa: Roundup 720, la 1,5 kg/ha). Sursa: Testări Monsanto. Kolare, Slovacia, 2011.

Controlul eficient al buruienilor în cultura de rapiţă

Aplicarea tratamentului înainte de recoltare este o oportunitate ideală pentru problema controlului buruienilor și a buruienilor cu frunze mari, în special a plantelor perene. Controlul pe termen lung al buruienilor perene este optimizat în acest moment. Produsele Roundup au o rată de rentabilitate de 90% la 1 an de la tratarea unei game largi de buruieni perene (precum pirul târâtor - Elymus repens, iarba câmpului - Agrostis spp., iarba cailor - Holcus lanatus și ovăscior - Arrhenatherum elatius var. bulbosum și de buruieni perene cu frunze mari - printre care se numără rumex (Rumex spp.), pălămida (Cirsium spp.), susaiul (Sonchus arvensis), volbura (Convolvulus arvensis) şi măzărichea (Vicia Villosa). Uscarea buruienilor are ca rezultat recoltarea unei cantități mai mici de material verde, fiind mai ușor de recoltat, boabele de rapiţă având o umiditate scazută şi mai puţine corpuri străine.

Sursa: Testări Monsanto: 1980-2002.

 

Alegerea momentului de erbicidare cu Roundup înainte de recoltarea rapiţei

Selectați câteva zone ale câmpului, reprezentative pentru cultură. În fiecare zonă, alegeți 20 de silicve din partea medie a plantelor, care sunt reprezentative pentru întregul câmp.

Dacă cel puțin două treimi din semințe și-au schimbat culoarea de la verde la maro în cel puțin 15 silicve, s-a realizat cea mai timpurie etapă pentru erbicidat.

Începeți să combinaţi imediat ce tulpinile și silicvele sunt complet dezvoltate, ceea ce poate însemna un timp de până la 3 săptămâni după erbicidare în anumite condiții. Rețineți că trebuie respectat intervalul legal, de minimum 14 zile între tratamentul cu glifosat și recoltare.

 

Recomandări hibrid DEKALB:

HYBRID

DK EXPANSION

MATURITATE: SEMI-TARDIV

Este un hibrid de nouă generație, are o excelentă toleranță la scuturare, valorifică azotul eficient, atingând potențialul maxim în fermele în care s-a cultivat. Tratat cu Acceleron® Seed Applied Solution.

HYBRID

DK EXTIME

MATURITATE: SEMI-TIMPURIU

Hibrid DEKALB ce îşi valorifică eficient pachetul genetic, astfel încât performanțele sale de producție aduc profit în ferme. Tratat cu Acceleron® Seed Applied Solution.

HYBRID

DK IMARET CL

MATURITATE: SEMI-TIMPURIU

Cel mai nou hibrid DEKALB de tip Clearfield se remarcă prin conținutul foarte ridicat de ulei şi prin caracteristici agronomice deosebite. Tratat cu Acceleron® Seed Applied Solution.

Folosiţi pesticidele respectând prospectul şi bunele practici agricole. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte de utilizare. Roundup® este o marcă înregistrată a Grupului Bayer.