Valorificarea eficientă a azotului în patru variante 23.06.2017

“Reprezentaţia” lui DK EXCEPTION în Centrul de Testare DEKALB

Pe o căldură apăsătoare de cu dimineaţă, în Centrul de Testare DEKALB amenajat la Călineşti (jud. Teleorman), în ferma Alvalex, au venit aproximativ 70 de fermieri din judeţ, dar şi din Argeş şi Giurgiu, interesaţi să vadă comportamentul hibridului DK EXCEPTION în patru scheme de fertilizare.
Reprezentanţii DEKALB au făcut, de asemenea o scurtă trecere în revistă şi a celorlalţi 10 hibrizi de rapiţă, noutatea sezonului fiind DK IMARET CL, singurul care are toleranţă la lupoaie (Orobanche), dar şi a celor mai noi şi moderne soluţii şi practici agricole.

Centrul de Testare DEKALB

 

Centrul de Testare DEKALB

 

Centrul de Testare DEKALB

 

 

DK EXCEPTION, hibridul de rapiţă din actualul portofoliu DEKALB cu eficienţă sporită în valorificarea azotului, a fost vedeta evenimentului de azi, din ferma domnului Alexandru Haită, iar cea mai mare parte din ceea ce le-a fost prezentat invitaţilor s-a axat pe caracteristicile genetice ale acestuia.

 

Anterior, în parcela alocată lui DK EXCEPTION acum, a fost porumb, iar fermierul a semănat hibridul la o adâncime de 3 cm şi o densitate de 450.000 pl/ha, după ce, în prealabil, a scarificat (după recoltare) şi a nivelat (înainte de însămânţare) de două ori. Şi tot înainte de semănat a aplicat şi o fertilizare.

 

Centrul de Testare DEKALB

 


Trecut cu bine peste capriciile iernii şi chiar şi ale primăverii, lui DK EXCEPTION i-au mai fost aplicate două fertilizări (februarie şi martie), după care a urmat experimentul: trei doze variabile de azot (N):


•    Varianta fermierului (200 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 66 kg N)
•    Varianta “-50 N” (50 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 16 kg N)
•    Varianta “+50 N” (350 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 116 kg N)
•    Varianta DEKALB (rată variabilă de azot în baza hărţii NDVI)

 

Aproape că nu se vede nici o diferenţă în comportamentul lui DK EXCEPTION în cele 4 scheme, dar la o analiză mai atentă se poate, totuşi, observa talia uşor mai înaltă şi ramificarea un pic mai bogată, acolo unde doza de azot a fost mai mare.

 

Fermierii vor putea vedea însă adevărata demonstraţie de forţă î valorificarea eficientă a azotului, peste aproximativ o lună, în productiile pe care le va da DK EXCEPTION.

 

Centrul de Testare DEKALB

 

Echipa DEKALB