Ziarul Dekalb | Numărul 1 | August 2011 01.08.2011

Progresăm la Farm Progress 2011

Dragi cititori, în primul număr al revistei noastre îmi propun să vă aduc în atenţie cel mai important eveniment pe care Monsanto îl organizează în România și probabil unul dintre cele mai mari evenimente agricole de profil din ţară. Este vorba despre “Farm Progress”. De ce “Farm Progress”?

Mai multe informații în continuare...

 

Hibrizi DEKALB multiplicați în România

Monsanto România, ca parte integrantă a unei companii multinaţionale, este considerată lider în domeniul tehnologiei agricole, cu o bogată experienţă în producerea de sămânţă de porumb si rapiţă. În ceea ce priveşte porumbul, datorită standardelor înalte la care este produs, asigură o piaţă de desfacere care cuprinde o mare parte a Europei de Est şi de Vest.

Mai multe informații în continuare...

 

Redescoperirea BARTER-ului

BARTER-ul este o activitate cu rădăcini adânci în istoria omenirii, iar în zilele noastre este de mare actualitate ținând cont de evoluția economiei mondiale din ultimii ani și mai ales de avantajele pe care acest proces le aduce celor care îl folosesc.

Mai multe informații în continuare...

 

 

EPOCA DEKALB

 

 

Epoca Dekalb

 

Iată că astăzi trecem la un alt nivel, mai modern, mai original. Reluăm publicarea ziarului într-un format nou, dar sub aceeași consacrată marcă DEKALB, prin care Monsanto își propune să vă fie alături cu cele mai interesante și utile informaţii.

 

Vreau să punctez, pe scurt, câteva elemente din activitatea companiei din trecut, prezent și viitor.

 

În anul 1975, Monsanto deschidea în România o reprezentanţă tehnică al cărei scop era comercializarea produselor chimice industriale și protecţia plantelor. În 1997, compania începea vânzarea de seminţe în România, iar din anul 1998 comercializează întreaga gamă de seminţe din portofoliu: porumb, floarea soarelui, soia. Departamentul de producţie de seminţe își începe activitatea tot în 1998, an în care sunt obţinute și primele cantităţi de seminţe certificate Monsanto în România. 

 

Compania noastră pune la dispoziţia fermierilor hibrizi de porumb și rapiţă de ultimă generaţie, hibrizi cu potenţial de producţie ridicat, toleranţi la factorii de stres. De asemenea, le asigurăm fermierilor și asistenţă tehnică, pentru a-i sprijini în găsirea unor soluţii optime pentru cultura de porumb și rapiţă.

 

Seminţele comercializate de către Monsanto sunt vândute sub marca DEKALB, majoritatea fiind multiplicată în ţara noastră. Combinaţia dintre calitatea produselor DEKALB și potenţialul agriculturii românești a dat rezultate bune și foarte bune în rândul fermierilor, astfel încât rata de adopţie a produselor noastre s-a realizat rapid și la un nivel extins.

 

Ne propunem ca an de an să venim în întâmpinarea dumneavoastră cu cele mai noi soluţii și servicii care să vă sprijine în procesul de creștere al performanţei, în producţia și profitabilitatea fermelor pe care le exploataţi.

 

Gabriel Băeașu

Director General Monsanto România

 

 

 

 

PĂLĂRIA

 

 

Își luă pălăria veche de pe cap și o învârti pe degete. Se uită lung la pălăria lui de pai, își șterse fruntea de sudoare și o îndesă pe cap. Privi spre lanul de rapiţă. Venise intenționat înaintea combinei, vroia să-și mai îmbrățișeze o dată lanul înainte de recoltare. Gândul îi zbură la toamna trecută. Toamnă capricioasă, secetoasă, pregătise terenul greu, numai bolovani; semănase cu teama că n-o să iasă nimic. Dar avusese noroc, avusese noroc de ploaie după semănat și acum se putea umfla în pene că avea una dintre solele cele mai bune cu rapiţă din zona Călărașilor. Dar era hotărât. Anul acesta nu va mai face aceleași greșeli ca anul trecut, va face totul ca la carte.

 

Se întoarse și privi peste drum. Doar ce terminase de recoltat orzul și acum avea două tractoare la arat. Imediat un disc și apoi un combinator înainte de semănat? și nu mai avea să se teamă de bolovani. Își privi cu mândrie tractoarele cele noi și-și aminti cu nostalgie de cele vechi, U650. Cu ele se „făcuse mare’’. Când le-a dus la Remat a simțit că ceva se rupsese în sufletul său. Făcuse o mulțime de schimbări în viața sa de agricultor: își luase utilaje noi, își mărise suprafața de pământ, trecuse de la soiuri la hibrizi de rapiță. Își aminti iar de rapiță și de Ţâcă, care era mai tot timpul prin ograda sa. Își făcea mereu drum, ba să-i mai spună ultimele noutăţi despre hibrizii săi, ba să-i aducă o capcană de insecte, ba să-i aducă un „pocket guide” de rapiță. Auzi la el, „pocket guide”. Pe vremea lui i se spunea îndrumar, acum e „pocket guide”.

 

Zâmbi. Acest puști îi amintea de el, de tinerețea lui, de energia și optimismul cu care își începuse viața de agricultor. Își trecu mâna prin faţa ochilor într-un gest grăbit de a alunga amintirile. Își scoase iar pălăria, o privi lung, după care, cu același gest de dinainte, o îndesă pe cap.

 

Ce avea de făcut în continuare? Trebuia să pregătească bine terenul, să fertilizeze, să semene în timp optim și la densitatea corespunzătoare, să urmărească cultura și să intervină ori de câte ori ra nevoie, cu insecticide și fungicide, și din când în când să o „îmbrățișeze”. Acum își îmbrățișa cultura din faţa sa pentru ultima dată. Era mândru de ce realizase. Era mândru că îndrăznise, îndrăznise să semene acești hibrizi care toți încep cu EX. Lanul arăta bine, plantele sănătoase, silicvele nescuturate. Şi nu fusese deloc un an ușor, fusese chiar greu, cu ploi și vânturi puternice.

 

Abia îl aștepta pe Ţâcă cu cântarele lui să facă o probă, o cântărire. Nu mai avea răbdare să ajungă până la baza de recepție cu primul transport. Luă un fir de iarbă de pe marginea canalului, îl strânse între degete și privi cum combina lui se apropia de lan. Îi făcu semn cu mâna combainer-ului.

 

Roata combinei trecu aproape de plăcuța albastră pe care Ţâcă o înfipse pe buza canalului, în faţa solei de rapiţă. Deh, să se mândrească și el cu rapița pe care i-o recomandase în toamnă. Se apropie de plăcuță, se prinse cu ambele mâini de țărușul pe care era montată, o scoase din pământ și o privi în treacăt, dar suficient cât să citească pe ea… DEKALB.

Tresări. Alături de el era Ţâcă. Nu-l auzise venind. Avea un zâmbet larg pe faţă și în mâna o șepcuță pe care i-o întinse. Întinse și el mâna, luă șepcuța, o rulă și o puse cu grijă în buzunar. Făcuse o mulțime de schimbări în viața sa de agricultor, dar pălăria, pălăria lui veche de pai nu voia încă s-o schimbe. Şi cu-n gest hotărât și-o îndesă și mai bine pe cap.

 

Vichi Guzu

Director General Vânzări - Regiunea SUD

 

 

 

 

Editorial Ionut Nae

Ionut Nae

 

 

ÎN CĂUTAREA HIBRIDULUI PERFECT    

 

 

 

 

 

Suntem în căutarea “hibridului perfect” de ceva vreme. Şi pentru că acest subiect bântuie şi însufleţeşte lumea largă ne dorim să vă facem părtaşi la căutare: prin intermediul ziarului DEKALB.

 

DEKALB – ziarul care va ajunge la dumneavoastră o dată la trei luni, plin de agro-informații, își doreşte să vă devină bun prieten și sfătuitor sârguincios de fi ecare dată când apare. Întrebările, sugestiile, experienţele, criticile dumneavoastră sunt foarte aşteptate, căci sunt punctele de pornire ale căutărilor noastre.

 

Cum sezonul de semănat al rapiței bate la ușă, vă invit să aruncaţi o privire în ferma Dumneavoastră, în căutarea “hibridului perfect”. Deseori sunt întrebat: „Care hibrid este cel mai bun? Cât costă? Oare am luat decizia potrivită?” Nu există un răspuns potrivit tuturor situaţiilor, există însă un răspuns pentru fiecare situaţie.

 

Trebuie să alegem, să ierarhizăm, și aici intervin întrebările dumneavoastră, care întâlnesc experienţa şi disponibilitatea noastră. Iată câteva întrebări care navighează pe lângă dezideratul nostru (hibridul perfect), făcândune alegerea mai uşoară: „Care dintre următoarele caracteristici ale rapiței ne sunt de folos: rezistenţa la scuturarea boabelor din silicve, toleranţa la stresul hidric, potențialul ridicat de producție, toleranța la boli, umiditatea la recoltare, rezistenţa la cădere, rezistenţa la gerurile din timpul iernii?”. Dacă nu ne putem opri la o singură caracteristică, ei bine, producem hibrizi care au răspuns pentru două sau chiar mai multe nevoi sau întrebări, în algoritmul tocmai prezentat.

 

Iată de ce DEKALB își face apariţia în fermele dumneavoastră: pentru a fi suportul de care aveți nevoie. Graţie cercetărilor continue în genetică ce duc la inovație avem cel mai puternic portofoliu de hibrizi de rapiță din lume, adaptat nevoilor fiecărei ferme, iar rezultatele obținute ne sprijină afirmaţia. Şi asta nu este totul! Suntem cei care vă răspund ori de câte ori aveți nevoie de noi. Aşteptăm deci întrebări, pe adresa redacţiei sau direct adresate echipei noastre de vânzări!

 

Pentru că avem cea mai bună soluţie existentă, abia aşteptăm să ne facem utili!

 

Ionuț Nae

Coordonator Marketing

 

 

 

Gheorghe Sin

 

 

LIDER ÎN CERCETAREA AGRICOLĂ PE PLAN MONDIAL

 

 

 

 

Gheorghe Sin Interviu

 

 

 

 

 

Redactor: Cum evaluaţi realizările în cercetarea agricolă ale companiei Monsanto?

 

Monsanto, deşi are peste un secol de la înfiinţare, fiind fondată în anul 1901, rămâne permanent o prezenţă relativ nouă prin cercetarea agricolă revoluţionară axată pe sprijinul acordat fermierilor din întreaga lume pentru producţii mai mari şi protejarea mediului înconjurător. De subliniat, în principal, realizările privind ameliorarea speciilor importante de cereale şi plante tehnice, cum sunt: porumbul, soia sau rapiţa.

 

Redactor: Care credeţi că este locul acestei companii în agricultura României?

 

România dispune de un potenţial deosebit de ridicat şi de mijloacele necesare pentru a produce mai mult, pentru satisfacerea cerinţelor de produse agricole mereu în creştere. Condiţiile pedoclimatice favorabile pentru agricultură, într-un context economic deosebit de dinamic, solicită parteneriate cu companiile multinaţionale cum este şi Monsanto, pentru a revoluţiona producţiile agricole existente în prezent, prin introducerea de noi tehnologii cu performanţe care să asigure competitivitatea fermierilor români.

 

Redactor: Dar pe plan mondial?

 

În contextul schimbărilor climatice, deosebit de actuale în prezent, compania Monsanto este preocupată nu numai de crearea de soluţii (noi hibrizi cu rezistență la secetă sau cu potenţial superior de valorificarecare a apei), cât mai ales de implementarea descoperirilor realizate prin cercetarea ştiinţifică prin intermediul centrelor de profil cum sunt Gothenburg, Nebrasca sau Programul Internațional Beachell-Borlaug.

 

Redactor: Cum evaluează Preşedintele ASAS perspectivele unei viitoare colaborări?

 

Cercetarea agricolă din România care a avut şi are în continuare realizări deosebit de importante în ameliorarea speciilor şi crearea de hibrizi deosebit de productivi este interesată de crearea unui parteneriat cu compania Monsanto şi apreciază disponibilitatea acesteia pentru o colaborare viitoare în bene‑ ciul reciproc. Prezenţa companiei Monsanto în agricultura României este apreciată ca ‑ ind una pozitivă la toate nivelele de decizie, benefică atât pentru producător şi consumatorul de produse agricole cât şi pentru mediul înconjurător prin produsele oferite.

 

 

PROGRESĂM LA FARM PROGRESS 2011

 

 

 

Dragi cititori, în primul număr al revistei noastre îmi propun să vă aduc în atenţie cel mai important eveniment pe care Monsanto îl organizează în România și probabil unul dintre cele mai mari evenimente agricole de profil din ţară. Este vorba despre “Farm Progress”. De ce “Farm Progress”? Pentru că este inspirat din cel mai mare târg de agricultură din Statele Unite, eveniment iniţiat cu mulţi ani în urmă de către Monsanto, ulterior devenit un “show” consacrat în care majoritatea companiilor cu profil agricol din America de Nord își etalează an de an întreg portofoliul de produse și nu numai.

 

Este cel de-al patrulea an consecutiv în care compania noastră se pregătește să primească în câmp mii de fermieri pentru demonstraţii de tehnologii și produse performante. În mod tradiţional, organizăm acest eveniment în două locaţii diferite din ţară: Cazasu, judeţul Brăila și Cărpiniș, judeţul Timiș. Punctele de desfășurare nu sunt alese întâmplător. Ele permit fermierilor din întreaga ţară să aibă acces, cu costuri minime, la eveniment. De asemenea, Brăila și Timiș sunt unele dintre cele mai importante judeţe, din punct de vedere agricol, ale țării noastre.

 

Farm Progress se desfășoară pe parcursul unei întregi săptămâni pentru fiecare zonă, timp în care fermieri din judeţe diferite vor avea posibilitatea să viziteze câmpul. Astfel, în perioada 16 – 19 august fermierii din sudul și estul ţării vor sosi la Brăila, iar în perioada 28 august – 2 septembrie fermierii din vestul și centrul ţării vor vizita platforma tehnologică de la Cărpiniș.

 

Un element de noutate îl reprezintă prezenţa în câmp a câtorva companii de renume din agricultură (BASF, IPSO/ John Deere, etc). Acestea vor completa experiențele DEKALB și soluțiile propuse de Monsanto cu produse și tehnologii noi din domeniul chimizării, precum și cu demonstrații de utilaje performante. Fermierii vor avea posibilitatea sa vadă “pe viu” cea mai nouă gamă de mașini agricole, lansată de către John Deere, și să evalueze efi cienţa diferitelor tipuri de erbicide pre și postemergente la porumb, marca BASF.

 

Ambele evenimente se adresează cultivatorilor de porumb din ţară și străinătate și dă posibilitatea acestora să aleagă pentru ciclul următor de producție atât hibrizii cei mai potriviți cât și tehnologia de cultură adecvată pentru creșterea profi tului pe unitatea de producție.

 

Enumăr câteva module importante: rețete de fertilizare pe diferite maturităţi la hibrizii DEKALB, tratamentul la sămânţa de porumb, folosirea fungicidelor în cultura porumbului, reglarea desimilor în funcție de hibridul cultivat, epocile de semănat și infl uenţa asupra producției. Aceste experiențe constituie un ajutor real pentru fermierii care doresc să maximizeze producția de porumb la hectar. Acestea vor fi dublate de explicații date de către un colectiv de ingineri agronomi profesioniști, membri ai echipei DEKALB. Un capitol aparte îl reprezintă atelierul de biotehnologii în care compania noastră are plăcerea să vă prezinte hibrizi de porumb cu rezistenţe induse la erbicide și dăunători.

 

Vă așteptam în câmp și cu alte surprize plăcute!

 

Cosmin Chioreanu

Director Marketing România și Bulgaria

 

 

 

 

HIBRIZI DEKALB MULTIPLICAŢI ÎN ROMÂNIA

 

 

Monsanto România, ca parte integrantă a unei companii multinaţionale, este considerată lider în domeniul tehnologiei agricole, cu o bogată experienţă în producerea de sămânţă de porumb si rapiţă. În ceea ce priveşte porumbul, datorită standardelor înalte la care este produs, asigură o piaţă de desfacere care cuprinde o mare parte a Europei de Est şi de Vest.

 

Pentru a păstra locul deja câştigat, compania face un efort permanent pentru a cunoaşte cât mai bine utilizatorul de sămânţă Monsanto. Adăugarea unui plus de valoare produselor, serviciilor şi informaţiilor furnizate este o cerinţă care se află în centrul tuturor deciziilor şi acţiunilor companiei.

 

Activităţile noastre au drept scop atât satisfacţia utilizatorului cât şi rentabilitatea companiei.

 

Cum susţinem această afirmaţie?

 

• Hibrizii DEKALB, multiplicaţi în România, sunt mai întâi testaţi în câmpurile experimentale fiind incluşi în planul de cultură la recomandarea departamentului de cercetare;

 

• O parte din personalul echipei de câmp efectuează controale şi eliberează documente oficiale de inspecţie;

 

• Înfiinţarea echipei de asigurare a calităţii care verifică prin sondaj întregul proces de producere de sămânţă de la distribuirea formelor parentale până la recoltat. În staţia de procesare Sineşti efectuează controale pe flux în punctele cheie în care se construieşte calitatea.

 

• Prelevarea eşantioanelor pentru efectuarea analizelor oficiale de calitate în vederea certificării loturilor de sămânţă conform regulilor şi normelor CE şi ISTA este făcută sub responsabilitate Monsanto;

 

• Laboratorul de Calitate Monsanto Sineşti este membru ISTA din anul 2008; analiştii sunt atestaţi oficial pentru efectuarea determinărilor de calitate;

 

• Pentru a elimina consumurile nejustifi cate de resurse este foarte important ca înainte de a solicita certificarea oficială a loturilor de sămânţă să cunoaştem calitatea acestora. De aceea, intern, în Laboratorul de Calitate Sineşti sau în alte laboratoare Monsanto din Europa se determină parametrii fi zici şi fi ziologici ai partidelor de sămânţă (germinaţie, cold-test, puritate fi zică, puritate genetică, gradul de impurifi care a seminţei convenţionale de porumb cu sămânţă OMG);

 

• Verificarea calităţii tratamentului cu fungicide şi insecticide efectuat la sămânţă este o măsură suplimentară aplicată pentru a fi siguri că livrăm către client sămânţă protejată corespunzător atât pe parcursul păstrării cât şi în câmp;

 

• Nu în ultimul rând trebuie să amintim faptul că lucrăm în producerea de sămânţă de porumb cu fermieri care au o înaltă pregatire profesională şi o dotare cu maşini agricole şi echipamente la standarde europene.

 

• Faptul că comercializăm sămânţă de porumb tratată şi ambalată la saci de hârtie, certificată final CE sau OECD în țări cu standarde foarte înalte în ceea ce priveşte calitatea se poate observa şi din graficul de mai jos:

 

 

Grafic Seminte Monsanto

 

 

În anumite situaţii sămânţa este vândută în diferite stadiii de procesare, ca şi sămânţă necertificată final, aşa cum dovedeşte şi următorul grafic:

 

 

 

 

Este cunoscut faptul că o companie, pentru a fi competitivă pe piaţă, trebuie să-şi îmbunătăţească continuu calitatea serviciilor şi produselor sale. Aceasta se realizează prin creşterea gradului de control asupra activităţii generale. Feedback –ul de la client este un mijloc deosebit de important în atingerea acestui obiectiv. Suntem întotdeauna receptivi la modul cum clienţii percep produsele noastre. De aceea orice oportunitate de îmbunătăţire este implementată după alegerea celor mai efi ciente soluţii. Echipa Monsanto România este conştientă de rolul hotărâtor pe care îl are în acest proces şi de aceea acordă sprijin necondiţionat echipei de producere sămânţă.

 

Avantajele sunt de necontestat:

 

• Scăderea costurilor non-calităţii;

 

• Îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii şi fidelizarea acestora prin aplicarea unui mod de conducere orientat spre client şi satisfacerea cerinţelor acestuia;

 

• Avantaje economice generate de diminuarea ponderii seminţei sub Standardele Monsanto, scăderea numărului clienţilor care migrează către alte companii şi reducerea nemulțumirilor clienţilor.

 

Mihai Haraga

Director General  - Divizia de producere semințe

 

 

 

 

 

INTERVIU: CLAUDIU GAVRILĂ, DIRECTOR GENERAL - SC ROXANA G SRL

 

Claudiu Gavrila

 

 

LA CULTURĂ MARE, DEKALB E FOARTE TARE!

 

 

 

 

 

 

Istoria a început în 1997, cu AF GAVRILĂ CLAUDIU care, ulterior, a căpătat denumirea de SC ROXANA G SRL. La început, această asociație familială lucra aproximativ 50 hectare și avea doi angajați. „Actualmente lucrăm de 20 de ori mai mult pământ cu 6 angajați, de la bun început stabilindu-ne ca domeniu cultura mare”, își amintește cu drag fermierul. De-a lungul timpului, societatea a accesat fonduri europene pentru îmbunătățirea parcului de utilaje agricole și construcția de silozuri pentru depozitarea și condiționarea cerealelor (trei la număr).

 

Dacă anul 2007 mai-mai că-l adusese în pragul renunțării, anul 2008 l-a ridicat pe Gavrilă cum nu se aștepta. „A fost un an de referință din punct de vedere al profitabilității în contextul obținerii de producții bune și foarte bune la culturile de primăvară, în special la rapiță, care a fost și foarte bine platită”, explică fermierul. Ascensiunea nu s-a oprit aici. Anul curent are toate semnele unei maxime performanțe agricole. Aceasta va fi atinsă în condițiile în care culturile de toamnă au fost recoltate, iar producțiile au fost ridicate (3-3,5 tone/ hectar medie la rapiță). La rândul lor, culturile de primăvară (fl oarea soarelui și porumbul) care, la ora actuală arată impecabil, au producții pronosticate de cca 3 tone/hectar floarea soarelui și 8 tone pe hectar cel puțin la porumb. Pe scurt, „plin de împliniri pe toate planurile”, punctează Claudiu Gavrilă. Și știe fermierul ce spune atunci când e atât de ferm, că doar „păstorește” an de an 300-400 hectare de grâu și rapiță, 200 hectare pormb și 100 hectare fl oarea soarelui!

 

Secretul?

 

Nu-l dezvăluie în totalitate, dar un ingredient special tot l-am înduplecat să-l dea în vileag: „Cca 75% din suprafața însămânțată cu porumb o reprezintă hibrizii DEKALB. Încă din Mihai HARAGA Director General - divizia de producere semințe Interviu cu Acad. Prof. univ. dr. Gheorghe SIN Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. 

 

LIDER ÎN CERCETAREA AGRICOLĂ PE PLAN MONDIAL primele mele experiențe cu hibrizii de porumb DEKALB am fost foarte încântat de potențialul lor de producție și de capaciatea lor de a rezista la stres hidric și, nu în ultimul rând, de a pierde apa din bob odată ajunși la maturitatea fiziologică. În momentul de față am în cultură DKC 4490, DKC 4590 și DKC 5276, aceștia impresionâdu-mă în decursul ultimilor doi ani prin prisma argumentelor de mai sus”.

 

A urmat, firesc, și o a doua curiozitate: „Dar rapița?” La rapiță mă declar un fan al produselor DEKALB. Încă de când au apărut pe piață, cultiv hibrizii de rapiță cu mare încredere, până acum nedezamăgindu-mă niciodată. Inclusiv pentru acest an mi-am planifi cat să semăn Exagone, un hibrid de încredere cu un potențial de producție strălucit și cu o rezistență la scuturare ieșită din comun. De asemenea, voi cultiva Extec și Expower, aceștia intrându-mi la suflet după ce i-am văzut cum s-au comportat în condițiile anului agricol 2010-2011, un an greu pentru cultura rapiței datorită unei toamne secetoase și a unei ierni foarte lungi, datorită vânturilor puternice din preajma recoltatului, ei obținând producții foarte bune în zona mea de cultură, Corod-Matca.

 

Am vrut să știm și care sunt producțiile obținute în mod curent, iar Claudiu Gavrilă ne-a spus că acestea sunt undeva peste 3 tone /hectar la rapiță și peste 7,5-8 tone/hectar la porumb boabe, dar în ani cu un minim de normalitate meteorologică.

 

În timp ce primim lămuririle solicitate, îmi trece prin minte o altă întrebare: „Ați recomanda DEKALB și altor producători?” „Bineînțeles, deja am făcut-o și o voi mai face pentru că sunt produse testate de mine de-a lungul timpului și întotdeanua am fost foarte mulțumit și de producție, și de profit. Recomand hibrizii de porumb și hibrizii de rapiță DEKALB tuturor! Necondiționat”.

 

Trebuie că există totuși un ceva care-l face pe fermier atât de sigur pe el când vorbește de realizările din „ograda-i” proprie. Ei bine, da, ar fi „câteva cuvinte definitorii” – ne mărturisește el - „genetica de cea mai înaltă calitate, tehnologie de ultimă generație, oameni profesioniști”. Auzind acestea, am vrut să aflăm și ce perspective are în vedere: „Intenționez să-mi măresc suprafața agricolă cu câteva procente și să-mi duc la bun sfârșit proiectele europene la care sunt angrenat”.

 

Alin Nemțișor

Reprezentant Vânzări Galați

 

 

 

 

INTERVIU: NICOLAE SITARU, DIRECTOR GENERAL - SC ELSIT COM SRL

 

Nicolae Sitaru

 

 

 

 

Nicolae Sitaru, Dir. Gen. Elsit Com

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mulți fermieri, acest an agricol nu a fost unul ușor: temperaturi foarte scăzute în primăvară, ploi abundente repartizate neuniform și nu întotdeauna în perioada cea mai potrivită. Toți acești factori nu au făcut decât să împovăreze și mai mult fermierii supuși și așa la suficiente constrângeri. Însă, pentru unii dintre ei, anul nu s-a dovedit chiar atât de rău, cel puțin până la momentul de față. Din această categorie face parte și Sitaru Nicolae, director general la S.C. Elsit Com S.R.L., din județul Ialomița și președinte LAPAR România.

 

„Totul a început în 1993 când am cumpărat câteva tractoare U650, iar pentru 2 ani am prestat doar servicii pentru diferite firme din vecinătate. În 1995 am luat primele 80 de hectare în arendă, ajungând astăzi să exploatez în jur de 2600 hectare, în localitatea Orezu. Îmi amintesc că în 1995 aveam 35 de angajați și astăzi, datorită eficienței utilajelor, am ajuns să lucrez toată această suprafață cu doar 15 oameni. Nu întotdeauna agricultura ne-a răsplătit așa cum o face în ziua de astăzi. Îmi aduc aminte de anul 2003, când am recoltat 300 kg de grâu la hectar datorită secetei, sau anul 2007 care a fost la fel de greu.

 

Mereu am luat-o de la capăt sperând de fiecare dată într-un an mai bun!

 

Anul 2010 este unul de referință pentru mine, am investit 800.000 de Euro într-o combină Laverda, 3 tractoare Mc Cormick, 4 celule siloz și un sediu nou de fermă, toată această investiție venind din fonduri proprii. Până în acest moment nu am accesat nici un proiect european.

 

Dacă vorbim de acest an agricol atunci vă pot spune că este și cel mai profitabil an în ceea ce privește profitul companiei pe care o conduc, undeva la 800.000 de Euro.

 

Până acum, culturile arată foarte bine, am terminat deja recoltatul la grâu cu o producție medie de 6.800 Kg/hectar. Din păcate rapiță nu cul lunii septembrie vrem să invităm toți fermierii din Ialomița și județele vecine la Ziua Porumbului, prilej cu care vom recolta public toți hibrizii urmând să-i alegem pe cei mai performanți pentru a-i cultiva anul viitor.

 

Vom vedea și anul acesta dacă se confirmă sloganul: „DEKALB Inovație Continuă!”.

 

În ceea ce privește cultura de rapiță, în acest an o mare pondere o vor avea hibrizii Monsanto datorită calităților legate de rezistența la iernare, o bună ramificare, rezistență la boli, dar în mod special datorită rezistenței la scuturare care, pentru zona noastră a Bărăganului, este un aspect extrem de important. Este știut faptul că adeseori în lunile iunie și iulie vremea e capricioasă, cu temperaturi ridicate, cu vânturi puternice însoțite de ploi și uneori cu grindină, iar rapița este cea mai vulnerabilă.

 

Am cultivat Exagone și Extend, iar anul acesta voi încerca și hibrizii noi Expower, Exstorm și Extec, hibrizi din ultima generație Monsanto, care sunt foarte productivi și pe care-i recomand tuturor colegilor mei fermieri.

 

Producțiile oținute în ultimii ani mă fac să mă gândesc cu optimism la viitor. Îmi doresc să extind suprafața de teren pe care o lucrez, să investesc în continuare în utilaje performante, în îngrășăminte și noi spații de depozitare.”

 

Teodor Cojocaru

Reprezentant Vânzări Ialomița

 

 

 

 

INTERVIU: DR. ING. DIMITRIE MUSCĂ, DIRECTOR GENERAL - SA CAI CURTICI

 

 

Dimitrie Musca

 

 

 

 

 

Dimitrie Muscă, Dir Gen. SA CAI Curtici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totul a început acum mai bine de 20 de ani, când la CAI Curtici aveam 1.800 de hectare, 4 autoturisme, un tractor și mai puțin de 50 de angajaţi. Menționez că a fost prima unitate din ţară înființată pe legea 36.

 

La sfârșitul anului 1990 am cumpărat secția de mecanizare care, din păcate, avea doar utilaje vechi. Am investit permanent în utilaje performante și am ajuns să lucrăm 5.000 hectare începând cu anul 2000. Parcul nostru de utilaje este format din 10 tractoare, 9 combine, 3 semănători de păioase, 2 semănători de prășitoare pe 16 rânduri și 5 scarificatoare de ultimă generație. În 1993 am făcut o achiziție importantă, cumpărând complexul de porci, care ne-a costat 68 milioane de lei. Din 1996 am început să folosim abatorul propriu și am obținut ștampila ovală pentru carne și pentru lapte.

 

Sacrificăm 35.000 porci pe an și intenționam să ajungem anul viitor la 45.000. Avem 70-80 produse finite din carne de porc și vită și 20 din lapte. Ținem foarte mult la calitate oferind clienților noștri produse tradiționale 100% naturale, obținute în condiții de igienă maximă. Zootehnia mai cuprinde, pe lângă complexul de porci, o fermă de 900 vaci cu lapte și una de 200 vaci pentru carne, cea din urmă fiind înființată în 2010.

 

Pentru a reuși să comercializăm produsele noastre avem o rețea proprie de 28 magazine, în Arad si Timiș, în care lucrează 80 de persoane. Avem o cifră de afaceri care în acest an va depăși 15 milioane de Euro, cu un profit anual de 1 milion de Euro.

 

În acest an am avut 2.200 ha de grâu și ne-am închis cu o producție medie de 7.014 kg/ha, 540 hectare de rapiță Dekalb, la care am obținut 3.338 kg/ ha, cu mențiunea că a fost primul an în care am cultivat rapiță, iar terenurile au fost nisipoase. Suprafața cultivată cu porumb în acest an este de 2.100 ha, avem hibrizi Dekalb până la 360 FAO, iar producția estimată cred că va depăși 10 t/ha. Deși a fost un an mai deosebit, cu secetă în lunile mai și iunie, putem spune că anul 2011, până la acest moment, pare a fi unul bun.

 

De peste 5 ani cultivăm doar hibrizi de porumb Dekab, deoarece ne-au demonstrat an de an că sunt hibrizi cu potențial de producție ridicat, cu o bună toleranţă la secetă și cu un sistem radicular bine dezvoltat. Un avantaj major îl prezintă pierderea rapidă a apei din bob, această importantă caracteristică permițându-ne să recoltăm devreme și să pregătim la timp terenul pentru semănatul cerealelor apăioase și depozitarea produselor fără a mai fi nevoiți să intervenim cu uscarea acestora.

 

În fiecare an facem loturi comparative, dar începând din 2010 am înființat o Platformă Tehnologică DEKALB, având diferite experiențe de tehnologie: epoci de semănat, desimi diferite, fertilizări etc., dar și un lot comparativ cu toți hibrizii de porumb DEKALB. Alături de acest lot comparativ sunt și hibrizii altor companii producătoare de semințe care au dorit să-și testeze calităţile acestora. Aceste experiențe ne ajută sa alegem cei mai buni hibrizi și să obținem informații utile pentru tehnologia porumbului din zona noastră. Platforma tehnologică este destinată pentru a fi vizitată tuturor fermierilor din zonă și nu numai. În 2010, platforma a fost vizitată de peste 300 de fermieri din toată zona de vest, iar rezultatele obținute au fost distribuite la peste 1000 de fermieri.

 

Consider că toate cele menționate anterior pot constitui argumente solide pentru cei care doresc să aibă în ferma lor genetica cea mai bună și le recomand să nu uite că toată tehnologia trebuie respectată, pornind de la lucrările solului, fertilizarea corespunzătoare, perioada de semănat, întreținerea culturilor și nu în ultimul rând utilajele performante.

 

De fapt, respectarea 100% a tehnologiei și faptul că nu vindem producția direct din câmp reprezintă secretul succesului nostru. Consider că agricultura a fost, este și va fi o verigă foarte importantă a economiei, de aceea vom continua să investim pentru a face performanţă.

 

Dorin Jurca

Director Regional Vânzări - Regiunea Vest

 

 

 

 

MONSANTO SUSȚINE AGRICULTURA DURABILĂ

 

 

Monsanto este una dintre companiile lidere la nivel mondial care îşi îndreaptă activitatea spre o agricultură durabilă. Noi descoperim şi oferim fermierilor produse inovatoare pentru a hrăni, pentru a oferi combustibil şi îmbrăcăminte lumii întregi.

 

De ce avem nevoie de agricultură durabilă?

 

Fermierii asigură omenirii hrană, combustibil și fibre textile

 

• Resursele, cum ar fi terenul arabil, apa și energia, sunt limitate;

 

• Se aşteaptă ca populaţia globală să crească cu până la 40% în următoarele câteva decenii;

 

• Va fi nevoie ca producţia de hrană să crească exponenţial pentru a satisface nevoile de hrană ale omenirii.

 

Este nevoie ca fermierii să poată beneficia de fiecare hectar de pământ, de fiecare picătură de apă şi de fiecare unitate de combustibil – astăzi şi mâine.

 

Ce face echipa Monsanto pentru a sprijini agricultura durabilă?

 

În anul 2008 am stabilit o serie de obiective, pentru noi înşine, pentru a lucra alături de fermieri pentru o agricultură mai durabilă.

 

Producem mai mult

 

Obiectiv: Dublarea producţiilor de porumb, soia, bumbac și rapiţă între anii 2000-2030

 

Indicele de progres: Nivelul producţiei medii a culturii la nivel naţional în țările importante.

 

Metoda: Comparaţii ţară versus ţară, an după an.

 

Pentru a satisface nevoile de hrană din viitor, fermierii au nevoie să obțină cât mai mult de pe fiecare hectar. Pentru a-i ajuta, noi ne-am propus ca până în 2030 să dublăm producţiile de porumb, soia, bumbac şi rapiţă faţă de anul de referinţă 2000.

 

Conservăm resursele

 

Monsanto va dezvolta seminţe care să necesite cu o treime mai puţine resurse cheie pe unitatea de produs până în 2030. De asemenea, firma se va asocia cu parteneri interesaţi în vederea găsirii de soluţii la problemele legate de degradarea habitatului şi calităţii apei în regiunile agricole majore.

 

Îmbunătăţim vieţile agricultorilor

 

Compania va contribui la ridicarea nivelului de trai al fermierilor, inclusiv a cinci milioane de oameni din agricultura de subzistenţă până în 2020. Per ansamblu, agricultura biotehnologică a adus un aport semnificativ în veniturile fermierilor. În 2008, cu ajutorul biotehnologiei, veniturile fermierilor au crescut cu 9 miliarde de USD, jumătate din aceşti fermieri fiind din ţări dezvoltate. Atunci când calitatea vieţii fermierilor se îmbunătăţeşte, ei pot ajuta mai mult la satisfacerea cererii de hrană a populaţiei aflate în creştere.

 

Tendinţa mondială de creştere a preţurilor la alimente este determinată în bună măsură de schimbările modelului de consum din ţări precum China şi India. Experţii afirmă că va trebui să producem tot atâta hrană de acum şi până în 2050 câtă s-a produs în ultimii 10 000 de ani. Cum agricultura utilizează 70% din consumul total de apă dulce şi peste jumătate din suprafaţa locuibilă a Planetei, cea mai mare parte a necesarului sporit de hrană trebuie să fie acoperit prin îmbunătăţirea productivităţii. Îngrijorările legate de schimbările climatice sunt, şi ele, considerabile din moment ce 8 din cei mai călduroşi ani de când există statistici au fost înregistraţi în ultimul deceniu.

 

Biotehnologia este doar o altă unealtă în cutia noastră “agronomică”. Ea ajută cu selectarea precisă a caracterelor, dar merge mână în mână cu cercetarea genomică în sens larg şi cu tehnicile convenţionale de ameliorare a plantelor. Agricultura a cerut dintotdeauna o abordare holistică, lucru valabil şi în ameliorarea clasică. Nu putem opune o tehnologie alteia, ci este vorba de a găsi soluţii integrate pentru cultivatori.

 

 

 

Mihaela Vasile

Deoartamentul Relații Publice

 

 

 

SEMĂNĂM PENTRU VIITOR

 

 

Ciclul de producţie 2010-2011 la cultura de rapiţă de toamnă este deja de domeniul trecutului, câmpurile au fost deja recoltate și recolta procesată, lăsând loc unui nou ciclu de producţie care se apropie cu pași repezi. Pentru a evita câteva aspecte nedorite care pot apărea la înfiinţarea culturii de rapiţă (și aici discutăm de fertilizare necorespunzătoare, pierderea apei din sol după recoltarea plantei premergătoare și la pregătirea terenului, o normă foarte mare de sămânţă la semănat) încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu aspecte din tehnologia DEKALB, recomandată pentru cultura de rapiţă.

 

După cum deja mare parte din dumneavoastră știţi, reușita acestei culturi este determinată în mare parte de condiţiile bune de înfiinţare a acesteia din toamnă. În acest sens, detaliem aici tehnologia de pregătire a patului germinativ.

 

Deoarece suprafeţele de rapiţă au crescut foarte mult în ultimii ani, iar presiunea de boli și dăunători de asemenea, trebuie acordată o mai mare atenţie alegerii plantei premergătoare. Recomandăm o plantă premergătoare care eliberează terenul devreme și care nu are boli comune cu rapiţa, cele mai indicate fiind cereale păioase. Nu se recomandă cultivarea rapiţei după plante premergătoare care au boli comune (floarea soarelui, soia, rapiţa în monocultură) decât la un interval de 5 ani.

 

Deoarece la pregătirea terenului pentru înfiinţarea unei culturi de rapiţă în cei mai mulţi ani este secetă, trebuie acordată o atenţie deosebită păstrării apei în sol; de aceea, după recoltarea plantei premergătoare, este indicat, atunci când nu se poate pregăti terenul printr-o lucrare de bază datorită umidităţii reduse, să se facă o lucrare care are ca scop întreruperea capilarităţii solului și implicit păstrarea apei în sol, o lucrare cu grapa cu discuri, urmând ca atunci când avem suficientă apă în sol să se facă lucrarea de bază a solului pe o adâncime de 20-25 cm.

 

La pregătirea patului germinativ este important să se aplice îngrășămintele chimice și aici trebuie avut în vedere rezultatele cartării agrochimice din sola respectivă și pe baza cărora se va decide reţeta de fertilizare, dar trebuie avut în vedere aplicarea în totalitate a îngrășămintelor pe bază de fosfor și potasiu din toamnă și de asemenea a unei părţi din îngrășămintele de azot, dar nu o cantitate mai mare de 30-40 N kg s.a/ ha, aceasta fiind suficientă până la intrarea plantelor în iarnă.

 

La cultura de rapiţă terenul trebuie pregătit „grădinărește” și trebuie să fie așezat pentru a asigura o răsărire uniformă a plantelor. Sămânţa trebuie să fie certificată și tratată cu insectofungicid. Semănatul se face în perioada optimă în funcţie de fiecare zonă climatică în parte, dar e indicat ca acesta să se încheie la 15- 20 septembrie pentru a avea timp suficient ca plantele de rapiţă să se dezvolte până la intrarea în iarnă (6-8 frunze, 0.8-1cm diametru la colet). Datorită secetei prelungite din perioada de semănat cu hibrizii DEKALB, care sunt hibrizii cu cea mai rapidă creștere în toamnă, puteţi merge cu semănatul fără probleme chiar spre sfârșitul epocii de semănat, aceștia având timp suficient pentru o dezvoltare corespunzătoare la intrarea în iarnă. Este indicat să se semene în perioada optimă chiar dacă nu avem în sol suficientă umiditate pentru răsărirea plantelor, iar apoi să așteptăm precipitaţiile deoarece o cantitate de 10 l/mp asigură răsărirea culturii de rapiţă. Foarte important este să se respecte cantitatea de sămânţă recomandată, maxim 500 000 boabe la ha deoarece aceasta asigură o dezvoltare normală a plantelor și de asemenea dă posibilitatea punerii în valoare a capacităţii de ramificare a hibrizilor DEKALB. Adâncimea de semănat este de 2-3 cm iar atunci când este secetă recomandăm ca după semănat să se efectueze o lucrare de tăvălugire pentru a pune în contact mai bine seminţele cu solul. O alternativă este semănatul direct în mirişte, pentru evitarea pierderilor de apă din sol, dar în acest caz discutăm de utilizarea unor semănători mai performante, care să asigure încorporarea uniformă a seminţelor şi distribuţia normelor recomandate de sămânţă, precum şi o fertilizare echilibrată la înfiinţarea culturii.

 

Cu această tehnologie se poate obţine o recoltă bună, chiar şi în condiţii mai puţin favorabile înfiinţării culturii de rapiţă.

 

Gabriel Ghiță

Director Tehnic

 

 

 

 

Tractor

 

 

IPSO AGRICULTURĂ PENTRU FERMIERI

 

 

 

 

 

 

 

 

Societatea IPSO este prezentă în România încă din 1991 și este membră a grupului familial francez Monnoyeur. Din anul 1996, IPSO AGRICULTURĂ a devenit importator unic autorizat pentru JOHN DEERE, lider mondial cu o gamă completă de tractoare, combine de recoltat, prese de balotat etc și KUHN, lider mondial pentru utilajele antrenate de tractoare.

 

Pe parcurs am adăugat mai mulți furnizori pentru a ne completa gama de utilaje oferită clienților noștri. Ideea este să putem oferi o soluție oricărui fermier, indiferent că acesta lucrează 50 ha sau 50 000 ha și indiferent de specificul activității: cultură mare, zootehnie etc. STROM de exemplu vine în completarea gamei de utilaje pentru pregătirea solului de la Kuhn prin utilaje adaptate tractoarelor foarte mici sau foarte mari, mai exact combinatoare și cultivatoare.

 

Rolul IPSO AGRICULTURA este de a oferi soluții integrate fermierilor din România. Pe langă o gamă completă și variată de mașini și utilaje de la mărci de renume, oferim și soluții de finanțare pentru achiziții cu sau fără fonduri FEADR. În prezent, IPSO Agricultură numără peste 200 de angajaţi care îşi desfaşoară activitatea în 7 centre regionale pentru distribuţie de utilaje, piese de schimb şi service respectiv: Mogoşoaia, Feteşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Tg. Mureş şi Filipeşti, şi în 5 puncte de lucru pentru vânzare piese de schimb respectiv: Hanu Conachi, Uimeni, Alexandria, Alba Iulia şi Ovidiu.

 

Rețeaua foarte bine dezvoltată și integrată de care beneficiem ne permite să oferim clienților noștri servicii de calitate plecând de la vânzare și continuând cu partea de service și piese de schimb ușor accesibile clienților. Am dezvoltat un sistem de distribuție a pieselor de schimb foarte eficient cu 4 tipuri de comenzi care ne permit să livram în maxim 48h oriunde în țară în cazul unei comenzi nomale, 24h în caz de urgență sau într-o perioadă mai lungă dar beneficiind de anumite conditii speciale. Avem o rețea de service care acoperă foarte bine teritoriul României, lucru care ne permite să fim prompți pentru orice tip de intervenție, în câmp sau în atelierele noastre de service. Încercăm să ne adaptăm nevoilor clienților noștri fapt pentru care dezvoltăm în mod constant rețeaua de distribuție, paleta de furnizori, echipa cu care lucrăm.

 

 

 

INTERVIU: JEAN CEZAR ILIE, DIRECTOR GEN. - SC LANDRAGO SOLOBOZIA SRL

 

 

„CU ROUNDUP PE MIRIȘTE AM COMBĂTUT EFICIENT BURUIENILE…”

 

 

LANDAGRO este o societate tânără, înființată în anul 2007. Am început activitatea cultivând o suprafață de 180 ha, ulterior ajungând la 600 ha, iar în prezent cu 10 angajați lucrăm o suprafață de 2000 ha. Structura de culturi ce se repetă în fiecare an se împarte astfel: 30% păioase, 30% rapiță, 20% floarea soarelui și 20% porumb.

 

Investițiile în utilajele noi și moderne însumează până în prezent 600.000 Euro, urmând demararea proiectului pentru construirea unui siloz cu o capacitate de 8.000 tone și utilaje în valoare de 400.000 Euro. Dezvoltarea a fost posibilă datorită producțiilor mari, lucru care ne-a dat posibilitatea sa ne gândim cu speranță la viitor.

 

În medie, producțiile sunt de 3800 kg/ ha la rapiță, 8.000 kg/ha la porumb, 3.500 kg/ha la floarea soarelui, iar la grâu am atins anul acesta o medie de 7.000 kg/ha.

 

Revenind la anul acesta, mărturisesc că a fost până acum un an excelent din toate punctele de vedere și preconizăm să recoltam, inclusiv la floarea soarelui și porumb, producții foarte bune. Pe lângă baza materială, un rol foarte important îl are tehnologia aplicată și pot spune că am adoptat cele mai bune produse existente pe piață la ora actuală.

 

În fiecare an lucrăm suprafețe noi, cu un istoric destul de neclar, unde problema îmburuienării este una majoră.

 

Acum doi ani, purtând o discuție cu reprezentantul Monsanto despre această problemă cu care ne confruntăm, acesta mi-a spus printre altele: “Cel mai bun erbicid “preemergent” este Roundup, aplicat pe miriștea anului anterior”. Plecând de la această discuție, am introdus în tehnologia de cultură, ca verigă indispensabilă pentru noi, erbicidarea totală pe miriștile de grâu și rapiță. Voi detalia în câteva rânduri tehnologia folosită pe o parcelă cultivată cu porumb, așa cum puteți vedea în fotografia alăturată. Imediat după recoltarea culturii de triticale a anului agricol trecut, la 23 Iulie 2010 am efectuat o dezmiriștire (discuire de două ori cu GD 3,2 perpendicular) cu scopul de a conserva apa din sol, dar totodată de a pune în contact cu solul toate seminţele de samulastră sau de buruieni existente. După câteva săptămâni, la 21 august 2010, parcela a căpătat aspectul unui “covor” verde cu talia de 15-20 cm, moment în care am aplicat Roundup în doză de 3 l/ha, în 125 l de apă. Pentru a evita drift-ul pe cultura învecinată, am lăsat o zonă de protecţie de câţiva metri pe marginea parcelei. În primele zile ale lui noiembrie am făcut arătura de toamnă, de calitate foarte bună.

 

Drept urmare, în primăvară, am efectuat o singură lucrare de pregătire a patului germinativ cu combinatorul, după care am semănat la data de 9 aprilie 2011. Imediat am erbicidat cu Guardian în doză de 2 l/ha.

 

Ca să fiu sincer, mă așteptam la o combatere eficientă a buruienilor datorită produsului Roundup, dar nu mă așteptam ca eficienţa să fie maximă, așa cum se poate observa.

 

Foarte încântat fiind, la data de 9 mai 2011 am făcut o fotografie parcelei, pe care am trimis-o prin e-mail reprezentantului Monsanto care mi-a recomandat această tehnologieși i-am explicat pe scurt de ce erau și câteva rânduri de porumb îmburuienate (cele din zona de protecţie).

 

Am revenit la 26 iulie și puteţi observa cât de curată este parcela unde am aplicat Roundup, în comparaţie cu zona de protecţie neerbicidată! Intenționez să extind cât pot de mult această tehnologie și din alt motiv: fiind situați în mijlocul Bărăganului, în lunile aprilie și mai, practic lunile în care se efectuează erbicidările în postemergentă la majoritatea plantelor de cultură, vremea este foarte capricioasă, moment în care toate condițiile sunt întrunite pentru o erbicidare de calitate: temperatură, umiditate atmosferică, rouă, risc de ploaie, dar mai ales viteza vântului - sunt foarte puține și dispersate în timp. Cu Roundup pe miriște am combătut eficient buruienile, economisind timp și bani!

 

Bogdan Soare

Director Vânzări - Divizia Chimicale

 

 

 

 

CARAMBA TURBO – MANAGERUL DE ENERGIE PENTRU PROFITURI MARI

 

 

 

Creşterea cererii de ulei de rapiţă pentru hrană, biodisel şi nutreţ pentru hrana animalelor a condus la creşterea continuă a suprafeţelor cultivate cu rapiţă.

 

La rapiţă 50% din recoltă este stabilită încă din toamnă.

 

Din acest motiv, măsurile tehnologice pentru controlul eficient al buruienilor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, precum şi aplicarea corectă a regulatorilor de creştere pentru îmbunătăţirea rezistenţei la iernare sunt esenţiale înainte de venirea sezonului rece.

 

În momentul în care cultura de rapiţă are 4 până la maximum 8 frunze începe, de fapt, managementul formării viitoarei recoltei de rapiţă. Cu Caramba Turbo de la BASF puteţi controla evoluţia culturii pentru a asigura o dezvoltare optimă şi întreţinerea uşoară şi sigură a rapiţei.

 

Substanţele active Metconazol şi Mepiquat clorură pătrund foarte repede în plantă, reglează creşterea şi au efect fungicid. Imediat se poate observa aşa-numitul “efect de înverzire”: frunzele se colorează într-un verde închis intens.

 

Aplicat toamna, produsul Caramba Turbo protejează plantele de atacul de Phoma lingam (putregaiul negru) şi de alte ciuperci importante, iar ca regulator de creştere controlează dezvoltarea plantei astfel încât să întrunească toate condiţiile pentru a rezista la iernare.

 

Caramba Turbo stimulează creşterea rădăcinii. Rădăcina principală şi rădăcinile laterale se formează în cele mai bune condiţii şi acumulează substanţe de rezervă, pe care planta le poate activa din nou rapid la venirea primăverii. Mai mult, planta se va fixa mai bine în pământ. În acest mod, rapiţa va fi protejată de distrugerile cauzate de temperaturile scăzute de peste iarnă.

 

Pe lângă îmbunătăţirea rezistenţei la iernare, arhitectura tufei joacă un rol determinant în calitatea/cantitatea recoltei obţinute. În primăvară, Caramba Turbo se aplică între stadiile de dezvoltare 31 şi 51, respectiv după ce a început alungirea tijei şi până la stadiul de buton verde. Efectul este o plantă de rapiţă mult mai omogenă, cu mai multe ramificaţii şi tufă compactă. Aceasta determină o coacere uniformă şi reducerea pierderilor la recoltare.

 

Caramba Turbo atenuează dezvoltarea tulpinii, însă o face stabilă şi elastică. Acest fapt îmbunătăţeşte stabilitatea şi împiedică căderea plantelor la pământ. În plus, aplicată în primăvară Caramba Turbo controlează eficient bolile specifice culturii de rapiţă: putregaiul alb, putregaiul cenuşiu, alternarioza, făinarea.

 

Deoarece creează premisele pentru o mai bună ramificare, Caramba Turbo creşte şansele obţinerii unei recolte mărite şi de calitate superioară. O recoltă ce ajunge uniform la maturitate reduce riscul pierderilor prin scuturarea seminţelor. În acest mod investiţia este protejată, iar producţia de rapiţă este asigurată.

 

Distribuție secundară a picăturii soluției de stropit:

 

Caramba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picăturile de Caramba® Turbo se distribuie imediat pe frunză și formează o peliculă stabilă.

 

Efectul excelent de regulator de creștere al produsului Caramba® Turbo în toamnă contribuie la o mai bună rezistență peste iarnă.

 

Caramba

 

 

 

 

REDESCOPERIREA BARTER-ULUI

 

 

 

BARTER-ul este o activitate cu rădăcini adânci în istoria omenirii, iar în zilele noastre este de mare actualitate ținând cont de evoluția economiei mondiale din ultimii ani și mai ales de avantajele pe care acest proces le aduce celor care îl folosesc.

 

Pornind de la definiția acestui cuvânt, putem spune că barter-ul este un proces de schimb de mărfuri sau servicii fără a folosi bani.

 

La nivel mondial barter-ul se practică pe scară largă, iar exemplele sunt nenumarate: petrol contra cereale, mașini contra alimente șamd.

 

În ediția engleză a ziarului Financial Times din 25 Iulie 2011, pe prima pagină este postat titlul: „China împreună cu Iran pun la punct un sistem de barter pentru petrolul iranian” – acest exemplu despre una dintre cele mai influente economii ale lumii este grăitor despre importanța din ce în ce mai mare a mecanismului de barter.

 

Într-o lume economică în care valutele se depreciază și în care băncile au o atitudine conservatoare vom întâlni din ce în ce mai des tranzacții comerciale derulate prin barter.

 

În România și mai ales în domeniul agricol acest proces este cunoscut și sub denumirea de contrapartidă sau troc. Necesitatea acestui proces apare atunci când două entități – fermierul și producatorul de inputuri agricole – își oferă una către cealaltă produsele pe care le produce sau posedă, în cazul de față cereale contra inputuri agricole (semințe, pesticide, îngrășăminte).

 

Fenomenul este arhicunoscut și practicat pe scară largă; distribuitorii de inputuri sunt plătiți de către fermieri cu cereale, iar traderii de cereale au un rol major în acest proces.

 

Companii precum Monsanto susțin și încurajează acest sistem. În țări importante din punct de vedere agricol, precum Argentina și Brazilia, Monsanto derulează operațiuni de barter de mai bine de 10 ani și un procent important din cifra de afaceri este derulat prin barter.

 

În Argentina, de exemplu, Monsanto acționează ca un trader de cereale: Monsanto cumpără cereale de la fermieri și oferă la schimb semințe și produse chimice.

 

În România compania Monsanto promoveză programe de barter (cereale contra semințe) și are dezvoltate parteneriate cu traderi de cereale internaționali și naționali. Partenerii pe care Monsanto îi are în aceste afaceri sunt: distribuitori, fermieri, traderi de cereale. Beneficiile aduse de participarea Monsanto în acest tip de busines sunt multiple și pot fi cunoscute accesând informația direct de la reprezentanții Monsanto.

 

Iulian Nițu

Director de Programe BARTER Europa de Est 

 

 

 

 

 

PRIETENILOR MEI, FERMIERII GĂLĂȚENI

 

 

Județul Galați este un județ cu un potențial agricol foarte ridicat. Aici, cultura porumbului este o tradiție si cea a rapiței o certitudine. Aproximativ 100.000 ha de porumb și cca 25.000 ha de rapiță sunt semănate an de an. De către cine? - de către fermierii profesioniști care activează pe raza lui și care trec granițele imposibilului.

 

Într-o zonă în care terenurile fertile se întrepătrund cu cele mai puțin fertile, în care Siretul și Prutul vin cu avantajele si dezavantajele lor, în care regimul pluviometric este de cele mai multe ori defi citar, oamenii reușesc. Pentru că aici dorința de a reuși este la ea acasă.

 

Este firesc ca Monsanto să-și dorească o colaborare de lungă durată cu fermierii gălățeni, cu multe beneficii de ambele părți, venind în întâmpinarea profesioniștilor, cu soluții profesioniste. Genetica de cea mai înaltă calitate pe care o punem la dispoziția fermierilor a căpătat o notorietate adânc înrădăcinată în tehnologiile aplicate.

 

Putem spune cu mândrie că atunci când vine vorba de cultura rapiței în județul Galați, fermierii consideră semințele DEKALB ca fiind cele mai în măsură să răspundă nevoilor lor. În ceea ce privește cultura porumbului, ultimii ani le-au dovedit fermierilor că marca DEKALB este o marcă puternică, cu hibrizi de porumb care întrunesc cerințele celor ce își propun tot timpul mai mult.

 

Un alt aspect pe care vreau să-l evidențiez îl reprezintă deschiderea către nou a fermierilor gălățeni. În condițiile în care tehnologiile se dezvoltă și capătă avânt an de an, acești fermieri vor să depășească performanţele omologilor din alte părți ale României. Din acest punct de vedere îmi permit să felicit și să mulțumesc tuturor colaboratorilor care dau curs de fi ecare dată invitațiilor noastre. Amintesc aici simpozioanele de iarnă din Galați, Tecuci și Târgu Bujor, recoltările publice la rapiță și porumb și cunoscutul eveniment organizat la Brăila: FARM PROGRESS.

 

Anul acesta am realizat în județul Galați două recoltări publice la rapiță: S.A. PETRU RARES din comuna Cuca, și la S.C. NAVCOM din comuna Drăgănești. Prin participarea la aceste evenimente am adus încă o dată la cunoștința producătorilor benefi ciile cultivării hibrizilor de rapiță DEKALB.

 

În ceea ce privește cultura porumbului, toamna anului 2010 a fost momentul în care producțiile obținute în această zonă a ţării au depășit în multe locații bariera psihologică de 10t/ha și-mi amintesc cu satisfacție recoltarea publică organizată la S.C. ROXANA G din comuna Corod. Acolo, cu ajutorul domnului Claudiu GAVRIL, am înființat un lot demonstrativ cu tot portofoliul de hibrizi DEKALB. DKC 4490 a ieșit campionul grupei semi-timpurii, fiind cel mai cultivat în județul Galați, iar DKC 5276 a fost numărul 1 pe grupa semi-tardivă.

 

De la Tecuci la Galați și de la Matca la Berești, de la Târgu Bujor la Foltești și de la Cuca la Băleni, promitem ca vom oferi mereu tot sprijinul care ne va fi solicitat.

 

Doresc din tot sufletul, tuturor fermierilor din Galați, să obțină si să devină din ce în ce mai profitabili, să fie uniți și conștienți că Monsanto este o companie agricolă pentru care, asemenea lor, producțiile ridicate reprezintă centrul activității.

 

Alin Nemțișor

Reprezentant Vânzări Galați

 

 

 

ȘI AM PUS ROTIȚELE ÎN MIȘCARE...SAU DE CE SĂ CULTIVAȚI HIBRIZII DEKALB

 

 

Am fost întrebat de zeci, sute de ori de către partenerii mei: de ce aș schimba un hibrid pe care deja îl cultiv și de care sunt mulțumit cu altul pe care nu-l cunosc? Este o întrebare fi rească. Răspunsul meu a fost la fel de firesc: sunteţi sigur că aţi încercat hibrizii care vă pot aduce maximul de profi tabilitate prin alegerea caracteristicilor necesare nevoilor dumneavoastră: toleranţa la stresul hidric si termic, pierderea rapidă a apei din bob la maturitate, rezistenţa la cădere si frângere, potențialul de producție etc.?

 

Răspunsurile la aceste întrebări au început să apară în fiecare toamnă, la cei care au cultivat pentru prima data DEKALB și spre satisfacția mea, hibrizii DEKALB și-au demonstrat calitățile. Astfel, la ora actuală, numărul fermierilor care cultivă hibrizi DEKALB crește de la an la an și totodată ca în orice tip de afacere încrederea în acești hibrizi crește în egală măsură.

 

De la câteva sute de ha cultivate cu hibrizi DEKALB în 2007, în 2011 vorbim de o suprafață de câteva zeci de mii, pe raza județului Timiș. Nu pot să nu amintesc câțiva hibrizi de succes cultivaţi în nenumăratele ferme bănățene: hibrizi cultivați de la Jimbolia la Stamora Germana, de la Bulgăruș la Denta sau de la Gătaia la Cenei, hibrizi care dau roade bune an de an: DKC 3511; DKC 4490; DKC 5143; DKC 5170. Despre DKC 5276 nu mai e cazul să amintesc deoarece îl știe toată lumea.

 

Din 2008 în județul Timiș începe o creștere a suprafețelor cultivate cu rapiță, motivația fiind lesne de înţeles: rentabilitatea culturii. Compania Monsanto a venit în sprijinul fermierilor cu hibrizi de rapiță creați chiar și pentru cei mai exigenți fermieri: Exagone - liderul de piață în România, Extend, Exotic și Executive. Acești hibrizi și-au demonstrat imediat calitățile excepționale de care dispun prin: rezistenţa la scuturarea boabelor din silicve, toleranţa la boli – Phoma, toleranţa la stresul termic și rezistenta la iernare. Surpriza cea mare a acestui an o constituie sosirea pe piața din România a celor mai titrate vedete occidentale: DK ExTec, DK ExPower și DK ExStorm.

 

Iată cum Timișul are acum rotiţele aflate în mișcare continuă, păstrând loc și pentru cei care încă nu au gustat din profitul obținut cu DEKALB.

 

Istvan Meszaros

Reprezentant Vânzări Timiș

 

 

 

 

 

„JUDEȚUL CONSTANŢA OCUPĂ NUMĂRUL 1 ÎN ROMÂNIA...”

 

 

Agricultura practicată de fermierii constănțeni este de mare însemnătate pentru acest județ. Fermierii devin în fiecare an mai interesați de noile tehnologii, precum și de hibrizii inovatori meniți să satisfacă cerințele exigente din zona de sud-est a ţării și să aducă profit în ferme. Județul Constanţa ocupă numărul 1 în România, având cele mai mari suprafețe cultivate cu rapiță. În ultimii ani suprafețele au crescut considerabil, iar fermierii din zonă au optat pentru hibrizi toleranți la boli și secetă și cu grad sporit de rezistenţă la scuturarea boabelor din silicve.

 

În anul 2010 rapița a înregistrat ca suprafață cultivată o scădere cu aproximativ 50% faţă de anul 2009, factorul determinant în acest sens fiind lipsa precipitațiilor din toamnă. Prelungirea perioadei de semănat și atacul dăunătorilor (Athalia rosae L., Phyllotreta spp.), au micșorat rezistenţa hibrizilor de rapiță la iernare. Temperaturile scăzute din primăvară au stagnat dezvoltarea rapiței în avantajul buruienilor dicotiledonate care au crescut în exces, micșorând producțiile considerabil. Fermierii au întors suprafețe importante (aproximativ 55% din suprafețele înfi ințate în toamna anului 2010).

 

Pentru asigurarea protecției culturilor de rapiță se recomandă aplicarea toamna a unui insecticid de contact, precum și aplicarea unui fungicid pe bază de tebuconazol care să confere culturii o mai bună dezvoltare și iernare.

 

Hibrizii de rapiță DEKALB au dovedit rezistenţă la scuturare și o toleranţă bună la boli, chiar și în condițiile vitrege ale acestui an. Hibrizii performanți, tehnologia practicată de către fermierii constănțeni, precum și prețul de achiziție încurajator, dau valoare culturii rapiței și fac ca aceasta să joace un rol important în fermele din județ, atât în prezent cât și în viitor.

 

Cultura de porumb devine din ce în ce mai atractivă pentru fermieri, dovadă fiind suprafețele extinse de la an la an. Cu o tehnologie ușoară, porumbul a reușit în acest an să ocupe suprafețe duble faţă de anul 2010. Acest rezultat se datorează solelor mari rămase disponibile încă din toamnă, dar și primăverii ploioase. Se recomandă ca hibrizii de porumb DEKALB să fie semănați când temperatura la adâncimea de semănat este cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius, iar vremea este în curs de încălzire. Monsanto pune la dispoziția fermierilor hibrizi de ultimă generație, meniți să reziste condițiilor secetoase din sud-est, hibrizi care pot fi recoltați devreme, la umidități apropiate de STAS. Porumbul are o importanță deosebită în rotația culturilor, necesită o investiţie mică la hectar și asigură fermierilor un profit sporit. De aceea va fi tot mai prezent în fermele constănțene.

 

Ana Maria Balcă

Reprezentant Vânzări Constanța