Fermierii s-au familiarizat cu noutăţile la rapiţă 22.06.2015

Noile produse din portofoliul DEKALB, le-au fost prezentate fermierilor din Timiş într-o frumoasă şi călduroasă zi de sărbătoare – Sf. Constantin şi Elena – undeva în apropriere de Comloşul Mare.

Pe cele 20 de hectare ale platformei experimentale, au fost dispuse cinci sisteme de pregătire a patului germinativ pentru rapiţă de toamnă: arătură, top down, scarificare, disc greu şi strip-till, semănatul având loc pe 9 septembrie, 10 şi respectiv 20 octombrie 2014. S-a mers pe densităţi de 30, 45 şi 75 de plante pe metru pătrat, distanţele dintre rânduri fiind de 12,5 cm, 35 cm şi 37,5 cm.

"Am vrut să le arătăm fermierilor diversele experienţe făcute aici. De asemenea, am dorit să îi familiarizăm pe cultivatorii de rapiţă cu cele trei noutăţi din portofoliul DEKALB, hibrizii: DK EXPRIT, DK EXODUS şi DK EXCEPTION.”, precizează Alin Nemţişor, Manager de Produs Monsanto România, Bulgaria şi Republica Moldova.

 

Dekalb rapita Dekalb

rapita Dekalb

 

Tot cu ocazia acestei întâlniri, fermierilor le-au fost reamintite avantajele produselor de rapiţă DEKALB. Ȋn germoplasma fiecăruia dintre cei 10 hibrizi comercializaţi în România, se regăseşte: potenţialul ridicat de producţie, toleranţa la scuturare, rezistenţa la iernare şi dubla toleranţă la Phoma şi la Sclerotinia.

Pe lângă nou-veniţi, portofoliul DEKALB include şi hibrizii convenţionali DK EXSTORM, DK EXPOWER, DK EXTEC, DK EXCELLIUM.

Ȋn timp, am constatat creşterea interesului agricultorilor din România pentru cultura rapiţei Clearfield, care se regăseşte deja pe 40.000 ha la nivel naţional.

Tehnologia Clearfield reprezintă un standard nou, impus chiar de către fermierii care au adoptat acest sistem pe scară largă și care le-a adus beneficii precum: ● combaterea buruienilor - cel mai larg spectru ● eradicarea cruciferelor din cultira ● utilizarea eficientă a erbicidelor - cea mai largă fereastră de aplicare pentru Cleranda ● o singură aplicare pe sezon, fiind mult mai puțin dependentă de condițiile climatice.

Ȋn România, cei mai cultivați hibrizi de rapiță Clearfield sunt: DK IMIDO CL, DK IMMINENT CL, DK IMPRESSION CL, toţi din portofoliul DEKALB.

Seria evenimentelor dedicate rapiţei de toamnă a continuat, la început de iunie, în Lehliu, jud. Călăraşi, în prezenţa a peste 150 de cultivatori din judeţul gazdă şi cele limitrofe: Giurgiu şi Ilfov.

După vizitarea câmpului, unde vedete au fost tot DK EXPRIT, DK EXODUS, DK EXCEPTION, fermierii s-au mutat în sală unde le-a fost făcută o trecere în revistă a pieţei la nivel naţional şi european, tendinţele preţurilor, dar şi întregul portofoliu DEKALB, de către Gabriel Ghiţă, Directorul de Vânzări pentru zona de sud.

Reprezentanţii BASF, partenerii noştri la aceste evenimente, au evidenţiat beneficiile tehnologiei Clearfield, cu accent pe bunele practici de control al samulastrei.

Carmella DUMA

Adrian TUDORACHE