Portret de final de sezon de rapiţă. Performanţe deosebite ale hibrizilor DEKALB® 30.08.2016

Dintre toate sectoarele economiei, afectate mai mult sau mai puţin de variabilitatea climatică, agricultura rămâne cea mai vulnerabilă, dată fiind dependența de evoluția vremii pe parcursul perioadei de vegetație a culturilor, precum şi creşterea duratei şi a intensității fenomenelor meteorologice periculoase în contextul încălzirii globale. Pe lângă imprevizibilitatea fenomenelor naturii, obţinerea producţiilor scontate este mult influenţată de factorii tehnologici şi de agenţii fitopatogeni, dar şi de interacţiunea genotipurilor cu mediu.

 

Dekalb

 

În cazul rapiţei de toamnă, în sezonul care tocmai s-a încheiat, am avut parte de o variabilitate de fenomene deosebită din punct de vedere climatic.

Perioada semănatului s-a prelungit până spre sfârşitul lunii septembrie, în regiunea de sud şi de vest a ţării, excepţie făcând judeţele din est, unde seceta a persistat, făcând în unele zone imposibilă înfiinţarea culturii, din lipsa totală a precipitaţiilor, iar cele înfiinţate în epoca optimă au înregistrat o dezvoltare slabă. În restul ţării, rapiţa de toamnă a întrunit condiţii favorabile de răsărire, creştere şi dezvoltare. Temperaturile ridicate din lunile septembrie şi octombrie 2015, comparativ cu media multianuală, au determinat, în unele ferme, aplicarea de două ori a regulatorului de creştere.

Ȋn toamnă, spre deosebire de sezonul anterior, atacul de rozătoare, viermi sârmă, buha semănăturilor, purici şi viespea rapiţei a fost unul slab spre moderat, iar presiunea de boli şi de buruieni problemă (Sinapis sp.) a fost şi ea scăzută.

În partea de est, în unele zone, s-au întors aprox. 5-10 % din suprafaţa înfiinţată cu rapiţă, încă din toamnă, din cauza răsăririi neuniforme şi a secetei prelungite, fermierii reînsămânţând terenul cu grâu.

 

Restart devansat în vegetaţie

 

Iarna a debutat cu temperaturi ridicate, comparativ cu media multianuală, în schimb regimul pluviometric a fost foarte modest. Până în luna decembrie, nu s-au înregistrat pierderi majore de plante sau frunze.

Creşterea temperaturilor de la sfârşitul lunii ianuarie - început de februarie, a dus la apariţia şi depunerea pontei la gărgăriţa tulpinilor (Ceuthorincus napi L.). Tratamentul nefiind efectuat în timp, a determinat, mai târziu, căderi (izolate, ca locaţie) ale culturii şi o acumulare moderată în boabe.

Restartul în vegetaţie s-a produs mult mai rapid, cu 1-2 săptămâni faţa de normal (la începutul lunii februarie), în toata ţara, înregistrându-se pierderi de plante de maxim 10%, la hibrizii cu restart timpuriu, din cauza brumelor târzii din primăvară, mai ales în regiunea de nord-est a ţării. Unde nu s-a efectuat la timp fertilizarea, hibrizii timpurii, cu restart rapid, au înregistrat pierderi ale producţiei.

Pe parcursul iernii, în estul ţării, seceta a continuat, multe din suprafeţe fiind fără strat de zăpadă, iar, în primăvară, unele câmpuri au fost întoarse şi reînsămânţate cu porumb.

În schimb, în sud, s-au înregistrat băltiri în primăvară, unele câmpuri fiind întoarse şi semănate cu porumb sau floarea-soarelui.

 

Fenomene meteo de toate tipurile, în primăvară

 

Ȋn est, seceta din primăvară a făcut ca plantele sa aibă o talie mai redusă, fapt ce a permis culturii de rapiţă să nu cadă. Culturile căzute au fost izolate, pe fondul atacului de Ceuthorincus napi şi al crăpăturilor din tulpină, provocate de alternanţa dintre temperaturile zi/noapte.

Ȋnfloritul a debutat în prima săptămână a lunii aprilie, durata fiind de aproximativ o lună, când s-a produs şi un atac (moderat, în general şi, mai puternic, în Vest) al gândacului lucios (Meligethes aeneus) şi al gândacului păros (Epicometis hirta).

Spre sfârşitul înfloritului, s-au instalat o serie de boli, cum ar fi Sclerotinia, cu frecvenţă crescută la nivelul întregii ţări, dar cu intensitate mai ridicată în vest. De asemenea, s-au semnalat alternarioze (la silicve), si Botritys (tulpină, rar pe silicve).

Luna mai - secetoasă în vest, dar răcoroasă la nivelul întregii ţări - şi temperaturile mai scăzute decât media multianuală au prelungit perioada de acumulare în seminţe, devansând recoltatul din epoca optimă, chiar dacă restartul culturii s-a produs cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal!

Ploile din iunie au determinat creşteri ale MMB-ului la hibrizii semi-tardivi, în vest, producţiile obţinute fiind peste aşteptări. Ȋn unele locaţii din sudul ţării, producţiile au fost sub aşteptări, din cauza precipitaţiilor modeste din iunie. Ȋn est, recolta a fost la nivelul aşteptărilor, fiind influenţată atât de seceta din toamnă, cât şi de cea din primăvară.

La hibrizii cu talie înaltă, pe fondul lipsei aplicării regulatorului de creştere în primăvară şi a furtunilor puternice însoţite de vânt, în partea de vest şi de sud-vest a ţării, s-au înregistrat căderi ale culturii. Grindina a fost un alt factor limitativ al producţiei, culturile fiind compromise în proporţie de 70-90%, în zona de vest şi mai puţin în restul teritoriului.

Fenomenul de scuturare a fost prezent în majoritatea câmpurilor din vest şi, izolat, nord-estul Moldovei, la sfârşitul perioadei de recoltat.

 

Noi recorduri de producţie

 

Şi în condiţiile sezonului 2015-2016 descrise mai sus, hibrizii de rapiţă DEKALB® au înregistrat performanţe deosebite, stabilindu-se noi recorduri de producţie.

Ȋn această vară, a fost recoltată rapiţă DEKALB® de pe o suprafaţă de peste 180.000 de ha, la nivelul întregii ţări. Recolta celor peste 1.500 de fermieri care au investit şi cultivat genetică DEKALB® se ridică, potrivit estimărilor Monsanto, la aproximativ 700.000 de tone de rapiţă.

Top 10 producţii comerciale:

Judeţ

Fermă

Producţie medie DEKALB®/ha

Hibrid DEKALB®

AG-TR

Agrointer SRL

6.000

DK EXSTORM

SM

Cit Santau SRL

5.735

DK EXPRIT

TM

SC Fangmeier

5.308

DK EXSTORM

SM

SC Agroport Company

4.830

DK EXSTORM

GR

SC Delagrodelmica SRL

4.800

DK EXODUS

GR

SC Agrocom Ad Cop SRL

4.800

DK IMIDO CL

GR

SC Bita SRL

4.743

DK EXODUS

GR

SC Bandra SRL

4.735

DK IMIDO CL

TL

SC CDL Prodcom SRL

4.700

DK IMIDO CL

GR

SC Agrozootehnica Ad. Copăceni SA

4.700

DK EXCEPTION

OT

SC Vezagro SRL

4.651

DK EXPRIT

 

Echipa DEKALB® le mulţumeşte tuturor fermierilor parteneri şi le doreşte atât lor, cât şi celor care vor dori să încerce genetica DEKALB® în sezonul care bate la uşă, succes şi recolte cât mai bogate!

 

Echipa DEKALB®

Informații relevante

Catalog de rapita DEKALB® 2016