Rapiţa DEKALB® nu se scutură! 08.07.2016

Principalul punct forte al hibrizilor de rapiţă din portofoliul DEKALB® – devenit emblematic, de altfel – îl reprezintă toleranţa la scuturarea boabelor din silicve. Alături de celelalte caracteristici (toleranţa la iernare, toleranţa la boli, ritmul rapid de creştere în toamnă), toleranţa la scuturare le conferă stabilitate hibrizilor, asigurând exprimarea potenţialului de producţie foarte ridicat chiar şi în condiţii climatice sau tehnologice mai dificile.

 

Un foarte convingător experiment vizual cu hibrizi martor, care să ateste această toleranţă a produselor DEKALB® dar şi pe cea la boli, l-a realizat echipa din Departamentul Tehnic, în loturi din diverse zone ale ţării, dar şi în Bulgaria.

 

Toleranţa la scuturare

Pentru speciile sălbatice, scuturarea seminţelor este un avantaj, asigurându-se în acest mod diseminarea lor şi multiplicarea. Ȋn cazul plantelor de cultură, scuturarea înainte de recoltare este un dezavantaj major: la rapiţă, pierderile de producţie pot ajunge până la 25-30% (iar în cazuri de climat sever, cu vânturi puternice sau grindină, pâna la 50-70%) (MacLeod, 1981; Spence et al., 1996; Price et al.,1996), la care se adaugă şi neajunsurile provocate prin contaminarea culturii următoare cu samulastra de rapiţă.

 

rapita Dekalb

Localitatea Semlac, jud. Arad, 30 iunie 2016 – lot tehnic de testare

 

rapita Dekalb

Localitatea Păuliş, jud. Arad, iunie 2016 – lot cultură comercială

 

rapita Dekalb

Localitatea Bayla, Bulgaria, iunie 2016 – lot cultură comercială

 

O altă metodă comparativă şi elocventă în privinţa măsurării toleranţei la scuturare este cea a burlanelor. Colegii de la Tehnic au făcut comparaţiile între hibrizi din aceeaşi grupă de maturitate, semănaţi în acelaşi timp, prin urmare, cu aceeaşi vârstă biologică.

 

rapita Dekalb rapita Dekalb  

 

rapita Dekalb rapita Dekalb

Localitatea Secusigiu, jud. Arad, iunie 2016 – lot tehnic de testare

 

Toleranţa la boli

O a doua caracteristică foarte importantă a hibrizilor de rapiţă DEKALB® este toleranţa la boli, precum Sclerotinia, dar şi dubla rezistenţă la Phoma.

 

Ȋntr-un sezon capricios cum am avut în acest an, iarnă geroasă fără zăpadă, în unele zone, ploi abundente, grindină sau rafale puternice de vânt, toleranţa la scuturare şi toleranta la boli pot reprezenta factorii cheie care salvează recolta.

 

  rapita Dekalb

 

rapita Dekalb

 

rapita Dekalb

Localitatea Fantanele, jud. Arad, iunie 2016 – lot tehnic de testare

 

rapita Dekalb

Localitatea Putineiu, jud. Giurgiu, iunie 2016 – lot tehnic de testare

Informații relevante

Catalog de rapita