Densitatea de semănat și hibrizii de porumb de nouă generație

25.01.2018

Sumar

  • Prin activitatea de selecție de lungă durată, amelioratorii au mărit continuu potențialul de producţie al hibrizilor de porumb.

  • Genetica noilor hibrizi de porumb permite dezvoltarea optimă a boabelor chiar în condițiile unei presiuni (concurență intraspecifică), determinată de utilizarea unor densități ridicate la semănat.

  • Cu ajutorul  tehnicilor de ameliorare moderne s-au creat hibrizi care folosesc mai eficient azotul pentru obținerea producţiei de boabe și au o capacitate mai bună de adaptare a dimensiunii știuletelui în condiții de stres.

 

Dezvoltarea boabelor

La porumb, componentele producției sunt numărul de știuleți la hectar, numărul de rânduri de boabe pe știulete, numărul de boabe pe rând și masa medie a unui  bob. Progresul  genetic și îmbunătățirea tehnologiilor au meritele egal împărțite în creșterea potențialului de producţie în ultimii 50 de ani.

Dintre elementele tehnologiei de cultură, în ultimii ani s-a evidențiat densitatea plantelor, care a determinat noi creșteri ale potențialului de producţie.

Creșterea potențialului de producţie se datorează capacității hibrizilor de a forma mai multe boabe și de a continua procesul de fotosinteză în perioada de umplere a boabelor. Rezultatul a fost crearea  unor hibrizi genetic predispuși să producă un număr mai mare de boabe.

Factorii de stres din mediu pot conduce la apariția mai multor plante sterile, sau la probleme de recoltare din cauza căderii plantelor. Față de soiurile vechi, hibrizii moderni dau sistematic producții mai mari și au un procent de cădere a plantelor mai mic la densități mari.

 

Utilizarea elementelor nutritive

Plantele sterile apar în principal din cauza stresului de ordin nutritiv și hidric. La densități mai mari, cantitățile  de nutrienți și de apă pot fi insuficiente. Din acest motiv, hibrizii moderni utilizează mai eficient azotul și sunt mai toleranți la secetă. Acești hibrizi au fost ameliorați pe principiul genelor multiple, dat fiind faptul că rezistența la secetă depinde de mai multe gene - dar și de condițiile de mediu. De obicei, la plantele cultivate la densități mari sistemul radicular este mai slab dezvoltat și poate limita capacitatea de absorbție a elementelor nutritive. Însă, hibrizii noi de porumb sunt capabili să absoarbă și să distribuie eficient elementele nutritive către știuleții în creștere.

 

Plasticitatea știuleților

Plasticitatea știuleților se referă la capacitatea hibrizilor cu știuleți flexibili, semiflexibili și cu flexibilitate limitată (sau ficși), de a asigura dezvoltarea boabelor în diferite condiții. Hibrizii cu o plasticitate mai mare, formează știuleți mai mari, ca reacție la densitatea scăzută a plantelor. Hibrizii de porumb cu știuleți „ficși” (sau „fermi”) au de regulă,producţii mai mari la densități mari. Aspectele legate de mediu sunt și ele importante, dat fiind faptul că un hibrid cu creștere flexibilă a știuletelui, se poate adapta mai ușor la condițiile meteorologice diferite, în timp ce în condiții favorabile, de la un hibrid „fix” semănat la densitate mare se poate obține cea mai mare producţie.

 

image2

 

Hibrizii ficși: capabili să susțină un număr mare de boabe în condiții de densitate mare a plantelor.

 

 

 

 

 

 

image2

 

Hibrizii flexibili: capabili să producă un număr maxim de boabe, în condiții de densitate mică a plantelor.

 

Genetica progresivă, modernă

Datele de mai jos, furnizate de Monsanto Learning Centre din Statele Unite indică modul în care genetica modernă din domeniul porumbului a dus la creșterea semnificativă a producțiilor medii ale acestei plante de cultură, într-o gamă diversă de densități de semănat (cu vârfuri de producții realizabile acum la densități  mari - față de acum 40 de ani, când cele mai ridicate producții medii se obțineau la densități moderate).

 

Densitatea la semănat (b.g./ha) Hibrizi de porumb din anii 1970 Hibrizi de porumb moderni
 cca 40,000  5.07  10.54
 cca 70,000  6.33  14.84
 cca 99,000  3.67  17.00

DEKALB – lider în domeniul geneticii populațiilor și a densității la porumb

 

Potențialul de producţie a crescut semnificativ la hibrizii de porumb DEKALB, odată cu ameliorarea organelor plantei (rădăcini, tulpini, frunze etc.) și a metabolismului acesteia. Aceste realizări se datorează ameliorărilor genetice (cum ar fi absorbția azotului și eficiența utilizării acestuia), precum și îmbunătățirea tehnologiei de cultivare, care permite instalarea unor populații mai mari de plante de porumb și obținerea unui număr mai mic de plante sterile.

 

Conform datelor obținute de compania Monsanto în cadrul testelor din anii 2015-2017, producţia optimă se obține la densități cuprinse între 85.000 și 110.000 b.g./ha. Unii hibrizi au atins producţiile optime spre limita maximă a acestei serii, în timp ce alții au dat cele mai bune rezultate la densități la semănat mai mici.

 

Datorită activității de caracterizare a hibrizilor (unică în domeniu), bazată pe studii inovatoare, axate pe densitatea la semănat, care se desfășoară în centrele tehnologice DEKALB din întreaga Europă, fermierii au acum la dispoziție informații și recomandări de densitate extrem de importante, pe baza cărora își pot alege hibrizii cei mai potriviți și densitățile de semănat optime, în funcție de condițiile pedoclimatice din exploatațiile lor. DEKALB se află în fruntea activității de dezvoltare a unui portofoliu divers de hibrizi de porumb performanți, care răspund nevoilor tuturor fermierilor.